VÝSTRAHA: Česko čeká zvrat v počasí. Silný vítr přinese i sníh, mohou se objevit blesky

Během neděle se v Česku výrazně promění počasí. Studená fronta přinese silný vítr a přeháňky, které by na některých místech mohly být i sněhové, informují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ten kvůli tomu vydal výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí. Někde se podle varování expertů mohou objevit i blesky.

Vítr na našem území začne zesilovat již v sobotu večer. „Jihovýchodní, postupně až jihozápadní vítr bude v noci na neděli na výběžcích na severu Česka dosahovat rychlosti kolem 18 metrů za sekundu (65 km/h),“ napsali meteorologové v příspěvku na svých facebookových stránkách.

ČTĚTE TAKÉ: Meteorologové varují před hustou mlhou, kde hrozí nebezpečí? Viditelnost bude pod 100 metrů

V neděli vítr zesílí i v ostatních regionech, kromě východní Moravy. Jeho průměrná rychlost bude 7 až 12 metrů za sekundu, ale v nárazech dosáhne 18 až 25 metrů za sekundu. V souvislosti se silným prouděním vzduchu meteorologové vydali výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí, která se vztahuje na většinu Česka.

Nejsilnější nárazy větru se objeví v Karlovarském a Ústeckém kraji, informují meteorologové na síti X. Kromě větru se studenou frontou od severozápadu do Česka dorazí také linie přeháněk, která rychle přejde přes naše území od západu na východ. Srážky během rána a dopoledne mohou podle odborníků výjimečně doprovázet bleskové výboje.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Za studenou frontou se v neděli začne oblačnost během dopoledne protrhávat a odpoledne se hlavně na severu Čech objeví přeháňky. S ohledem na ochlazení budou hlavně na hřebenech Krkonoš nad přibližně 1100 m. n .m. i sněhové,“ uvádí meteorologové. Turisté, kteří se sem chystají na hřebeny, by se měli připravit na větrné počasí s nízkou pocitovou teplotou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mrtvých po hurikánu Milton je nejméně 16. Biden v souvislosti s bouří zkritizoval Trumpa

Tagy: