Do mrtvol se nekope, řekl k Fialově vládě Zeman. Promluvil o knize, epitafu i supersamci

Exprezident Miloš Zeman v rozhovoru na CNN Prima NEWS

SPECIÁL: Rozhovor s exprezidentem Milošem Zemanem o vládní krizi

Do mrtvol se nekope. Je ale iluze, že má profesor politologie blízko k reálné politice – asi jako má sexuolog blízko k reálnému sexu, pustil se do analogií bývalý prezident Miloš Zeman. Hodnotil tak počínání premiéra Petra Fialy (ODS), jehož kabinet se nyní zmítá ve vládní krizi. Mimo jiné potvrdil, že předsedu občanských demokratů nepozval na svou narozeninovou oslavu. Ve vysílání CNN Prima NEWS také přečetl část své nové knihy.

K vládní krizi kvůli odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše a odchodu Pirátů byl Zeman kritický. Ačkoliv pirátského šéfa nepochválil, Fialovo chování označil za zbabělost. Zbylé členy kabinetu okomentoval jako „ctižádostivé amatéry“. „Nechci nějak kopat v okamžiku, kdy podle mého názoru prožívá téměř politickou smrt. A víte, že se říká, že do mrtvol se nekope,“ řekl k pětikoaliční vládě Zeman.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zahájil puč s Fialou, řekli Piráti ostře k Lipavskému. Podle nich krysy opouštějí loď jako první

„Na druhé straně bych chtěl rozptýlit tu obecnou iluzi, že profesor politologie má blízko k reálné politice. Já jsem vždy říkal, že je to totéž, jako kdybyste říkala, že sexuolog je Casanova a že má blízko k reálnému sexu. Nebo řečeno slovy Alfreda Jarryho – že je to supersamec,“ pronesl prezident ve vysílání.

Ke své chystané oslavě 80. narozenin, kam zamíří především zástupci opozičních a neparlamentních stran, potvrdil, že premiéra Fialu nepozval. Jubileum ho čeká 28. září. Též se pochlubil, že má i nyní v politickém důchodu co číst. „Kdybych žil i do sta let, tak je stejně nedočtu,“ posteskl si nad množstvím čtiva, které má po ruce. Posléze při bilancování přečetl úryvek ze své knihy Prezidentský úděl.

„Na počátku své politické dráhy jsem se holedbal tím, že jednou bude na mé hřbitovní desce epitaf s nápisem: ‚Zde leží člověk, který dokázal rozzuřit k nepříčetnosti každého blbce.‘ Zhruba uprostřed této dráhy jsem napsal knihu s vlastním mottem: ‚Politika je bojem proti blbosti – včetně blbosti vlastní.‘ A na konci své životní dráhy jsem si pro svoji poslední knihu půjčil Masarykovo motto: ‚Rozčílení není program.‘ Dívám se dnes na svět s úsměvem a bez rozčílení,“ dočetl Zeman.

„Děkuji osudu – ale zejména lidem –, že mi dali prožít naplněný život, a přeji všem, aby se jim v jakékoliv profesi podařilo totéž. Musíte uznat, že pro konfliktního politika je toto velice pokorný závěr,“ konstatovala bývalá hlava státu na konci rozhovoru.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Piráti jsou jako ufňukané děti, řekl Topolánek. Popsal možnosti pro vznik koalice ODS s ANO

Tagy: