Dojemné momenty korunovace: Karel III. s královnou tancovali, řeč Williama vháněla slzy do očí

Nedělní oslavy korunovace nového britského krále přinesly hned několik dojemných okamžiků. Při velkolepém hudebním koncertu ve Windsoru si zatancoval i sám Karel III. s chotí Camillou. Princ William zase pronesl velmi emotivní řeč, v níž se před 20 tisíci návštěvníků vyznal z hrdosti na svého otce, zavzpomínal i na nedávno zesnulou Alžbětu II.

Takhle důležitého člověka asi ještě americký umělec Lionel Richie nikdy neroztancoval. Na nedělním koncertu k oslavě korunovace nového britského krále se do rytmu soulové hvězdy rozpohybovala i sama hlavní postava ostře sledované akce – v sobotu korunovaný panovník Karel III. Spolu s ním si před 20 tisíci návštěvníků zatrsali i jeho choť Camilla a další členové královské rodiny.

ČTĚTE TAKÉ: Oslnivá Kate uchvátila i Williama. Fotograf zachytil láskyplný moment mezi manželi

Jednou se v souvislosti s korunovací možná bude vzpomínat právě na tento moment. Alespoň podle vlny pozitivních ohlasů, kterou královský tanec okamžitě rozpoutal na sociálních sítích.

Windsorský koncert, na kterém vedle Richieho vystoupili třeba ještě Katy Perry, Andrea Bocelli nebo kapela Take That, nabídl i několik dalších pozoruhodných momentů.

Diváky dojalo vystoupení slepé a autistické pianistky Lucy. Ještě víc se jim však draly slzy do očí, jakmile si k mikrofonu stoupl princ William.

Následník trůnu začal svou řeč výrazem „pa“ – „tatínku“. Odkázal tím na někdejší neformální způsob, kterým Karel III. ještě jako princ Charles veřejně oslovil svou matku Alžbětu II.

„Jsme na tebe všichni moc hrdí,“ ocenil William svého otce. „Přestože jsou veškeré víkendové oslavy velkolepé, jejich jádrem je jedno prosté poselství. Služba. Není náhoda, že i první slova mého otce při včerejším vstupu do Westminsterského opatství byla slibem služby. Byl to slib, že bude sloužit i nadále. Už přes 50 let se ve všech koutech Spojeného království a Commonwealthu, zkrátka po celém světě věnuje službě ostatním. Současným i budoucím generacím.“

Televizní kamery se během Williamovy řeči několikrát stočily do královské lóže, kde svého syna poslouchal i viditelně dojatý Charles. Následník trůnu v projevu vyzdvihl královy celoživotní postoje a činy. Nebál se ani mírně zavtipkovat.

Asi nejsilnější však byly chvíle, kdy řeč stočil k odkazu Alžběty II.

„Jak babička řekla, když jí dali korunu na hlavu: Korunovaci lze chápat jako vyjádření našich nadějí pro budoucnost,“ řekl William. „Jsem si jistý, že babička nás teď odněkud sleduje. A že je skutečně hrdou matkou.“

Tagy: