Harry odletěl rychleji, než se čekalo. Synova oslava? Jen se vymlouvali, hodnotí Svoboda

Prince Harryho ve vztahu ke královské rodině doprovází množství kontroverzí. Skutečnost, že se nepřipojil k oficiálním oslavám korunovace svého otce Karla III., okomentoval na CNN Prima NEWS exministr zahraničí Cyril Svoboda. Bývalý diplomat ve vysílání uvedl, že korunovace je mnohem důležitější než oslava čtvrtých narozenin prince Archieho, která měla být důvodem, proč se obřadu neúčastnila ani Harryho manželka Meghan.

„Královská rodina je instituce, která má svá pravidla, a princ Harry se rozhodl pro jiná pravidla,“ uvedl Svoboda ke chladnému vztahu mezi Harrym a ostatními členy královské rodiny. „Návrat je velmi těžký, ne-li nemožný,“ doplnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oslnivá Kate uchvátila i Williama. Fotograf zachytil láskyplný moment mezi manželi

Podle Svobody je důvod, proč se Meghan omluvila z ceremonie, pouze výmluvou. „Oslava narozenin se dá o několik dní odložit, korunovace je po sedmdesáti letech významnou akcí, kterou sleduje miliarda lidí,“ řekl o rozhodnutí Meghan. „Nyní se ukázalo, že jsou na okraji zájmu. Skutečnost, že zveřejňují intimní informace z okruhu královské rodiny a chtějí na tom bohatnout, je vede k odsudkům nejen královské rodiny, ale i většiny Britů,“ uzavřel.

Princ Harry se ihned po ceremonii v krátkosti rozloučil a zamířil přímo na letiště Heathrow, odkud měl jen hodinu po skončení korunovace odletět zpět do Kalifornie za svou rodinou. V letadle směřujícím do Los Angeles byl ještě dříve, než se stačily zhotovit oficiální fotografie čerstvě korunovaného krále Karla III. a jeho ženy Camilly. Na losangeleském letišti přistálo letadlo s princem Harrym v 18:30 místního času.

Bavil se s princeznou Eugenií

Neočekávalo se, že by princ Harry měl během korunovace nějakou oficiální roli. Do Westminsterského opatství vstoupil v doprovodu svých sestřenic Zary Tindallové, princezny Beatrice a princezny Eugenie. V předních řadách určených pro nejbližší členy královské rodiny se neobjevil, jelikož byl usazen až do třetí řady. Na záběrech z korunovace byl několikrát zachycen, jak konverzuje s princeznou Eugenií a jejím manželem Jackem Brooksbankem, kteří mu jsou v poslední době z okruhu královské rodiny nejbližší.

Nepřipojil se ani ke své rodině při tradičním pozdravení lidu na balkoně paláce. Podle zdroje DailyMail.uk se ani nepočítalo s tím, že by se účastnil slavnostního průvodu nebo soukromého rodinného obědu.

Korunovace Karla III. vyšla na stejný den jako oslava čtvrtých narozenin Harryho syna Archieho. Právě synovy narozeniny byly také důvodem, proč se z ceremonie omluvila princova manželka Meghan, která s dětmi zůstala v Kalifornii, kam se pár po odtržení od královské rodiny odstěhoval. Harry odletěl z Velké Británie ihned po obřadu, aby oslavu Archieho ještě týž den stihl.

Tagy: