Dojemné shledání otce se čtyřletou dcerou. Přežili pod troskami, pak je rozdělily úřady

Společně přežili pod troskami vlastního domu čtyři dny, po záchraně je však úřady rozdělily a začalo úpěnlivé pátrání. Příběh Ahmeta Ayyana a jeho čtyřleté dcery Gady chytá za srdce. Otec malé dívenky při ničivém zemětřesení přišel o manželku a sedmiletého syna, odmítal se proto smířit s tím, že by už svou dceru nikdy nespatřil. Díky jeho odhodlání se přeživší čtyřčlenné rodiny opět setkali.

Dojemnému shledání plného křiku, pláče a opakování slova „tati“, předcházely dny naprosté hrůzy a paniky. Když Turecko před takřka čtrnácti dny zasáhlo ničivé zemětřesení, Ayyan nezaváhal. Popadl svou dceru a celá jeho rodina začala utíkat z vlastního domu.

„Budova se však na nás všechny zřítila,“ popsal redakci CNN. V dojemném rozhovoru sdělil, že jeho manželka a syn se z trosek živí nedostali. O to mučivější je pro Ayyana vzpomínka, že sedmiletého chlapce slyšel zpoza sutin naříkat. Neměl ale, jak mu pomoci. Trosky jej zasypaly až po krk, na noze mu ležela jeho malá dcera.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je to jiná úroveň zoufalství. Muž ze slavné fotky promluvil, ztratil dceru i matku s bratry

V této poloze strávili jediní přeživší dříve čtyřčlenné rodiny čtyři dny. Právě čtvrtý den byl pro Ayyana zlomový. Měl bolesti, nohu měl vážně poraněnou a začínal ztrácet naději. Jeho malá dcerka však měla odhodlání za ně oba. „Neustále mi opakovala, abych neplakal a uklidnil se. Že nás přijdou zachránit,“ vzpomínal.

Otec do nemocnice, dcera do rukou sociálky

Dívenka navíc svému otci radila, aby se podíval do světla, které k nim skrze trosky dopadalo. V okamžiku, kdy tak Ayyan učinil, uslyšel hlasy: záchrana skutečně dorazila. Z trosek jako první záchranáři vyprostili Gadu, která k překvapení všech nebyla vůbec zraněna. O půl hodiny později se podařilo vysvobodit také jejího otce. Vážně zraněný Ayyan byl převezen do nemocnice, jenže bez své dcery. Tu záchranáři předali do péče sociálních pracovníků.

O ničem z toho otec čtyřleté dívenky neměl ani tušení. Nevěděl tak, kde se jeho dcera nachází, ani kdo ji má v péči. Byl však odhodlaný ji najít. Jak sdělil reportérce CNN, „věděl, že ji znovu uvidí, i kdyby to bylo to poslední, co by kdy udělá“. Na sociálních sítích sdílel fotku Gady a úpěnlivě žádal o pomoc, aby se dostal zpět ke své dceři.

Nakonec to byl jeho vlastní příbuzný, který zjistil, že se sociální služba stará o zdravou holčičku bez rodičů. „Díky ní jsem žil. Je to moje hrdinka, moje holčička,“ zdůrazňoval poté, co svou dceru opět spatřil. Během zemětřesení, které si vyžádalo životy nejméně 45 tisíc lidí, ztratili své milované. Se ztrátou nejbližších se budou muset vyrovnat. Ayyan je však vděčný, že má alespoň svou dceru.

Tagy: