Dokázali byste pomoci: Jak na první pomoc při zásahu elektrickým proudem

Úraz elektrickým proudem

Záchranáři 155, 7. díl - Dokázali byste pomoci člověku po úrazu elektrickým proudem?

Bývají to jedny z nejtěžších úrazů a také nejnáročnějších případů, k nimž záchranáři vyrážejí. Pokud je třeba pomoci člověku, kterého zasáhl elektrický proud, je nutné v první řadě dbát na vlastní bezpečí. Teprve pak se pustit do záchrany zraněného. Uměli byste v případě potřeby udělat vše potřebné správně? Čtěte dál a budete to vědět.

Elektrický proud budí ve většině lidí oprávněný respekt. Jeho síla umí být zničující. A ačkoli se po zásahu elektrickým proudem může zdát, že dotyčnému nic není, je třeba vědět, že opak může být pravdou. Stává se, že i lidé smrtelně zasažení vysokým napětím, krátce po úrazu zdánlivě bez potíží komunikují s okolím. Volat pomoc je nutné ihned, jak upozorňuje mluvčí pražské Záchranky, Jana Poštová:

„Úraz elektrickým proudem totiž může způsobit závažné arytmie.“

Jak s jistotou určit, že člověka zasáhl proud? Příznaky mohou být:

  • Různě silné svalové křeče, které nedovolují pustit se zdroje elektřiny
  • Ztráta vědomí
  • Poruchy srdeční činnosti
  • Popáleniny různého stupně

Pomoci určitě, ale s rozmyslem

Pokud se chystáte pomoci člověku zasaženému elektrickým proudem, nejdřív se zastavte.

„Na deset vteřin bych se měl zamyslet, jestli nehrozí nebezpečí mně. Těch deset vteřin mi může zachránit život,“ varuje před zbrklostí lékař Marek Dvořák z pražské Záchranné služby. „Vypneme pojistky. Vidím, že tady je elektrický kabel, vezmu si něco nevodivého. A ten kabel dostanu do bezpečné vzdálenosti.“

Pak už se můžete věnovat zraněnému. Oslovte ho, abyste věděli, zda je při vědomí. Pokud reaguje, mluvte na něj klidně. Můžete ho požádat, aby se posadil. Pokud sám neřekne, jestli ho něco trápí, zeptejte se ho, jak mu je.

Pozor! Pokud člověka zasáhl proud z kabelů vysokého napětí, které leží poblíž, nepřibližujte se. Nebezpečí nehrozí pouze při přímém dotyku, ale i v blízkosti několika desítek centimetrů. Zůstaňte v bezpečí a vytočte tísňovou linku.

V případě, že kromě zásahu vysokým napětím navíc pacient utrpěl zraněná způsobená třeba pádem, je vhodné vytočit linku 155. Tu se ale neobávejte v podobných chvílích vytočit vždy, když si nejste jistí. Operátoři s vámi konkrétní situaci proberou a poradí.

Výhra pro vaše zdraví - ZP MV ČR

Přejděte k ZP MV ČR! Vyplňte jednoduchý on-line formulář. Přihlásit se můžete do 31. 3. 2023. Od 1. 7. 2023 pak jako pojištěnec ZP MV ČR plně využívejte všech výhod.

Je zraněný v bezvědomí, z něhož se neprobírá? Volejte pomoc okamžitě, uvolněte dýchací cesty záklonem hlavy a zkontrolujte dýchání. Jakmile člověk zasažený proudem nedýchá nebo dýchá jakkoli jinak, než je normální, začněte s resuscitací.

Teď už víte, že stát se hrdinou není zas tak těžké, nebojte se pomoci.

O tom, jak správně zprůchodnit dýchací cesty a proč je vyndávání zapadlého jazyka mýtus, si můžete přečíst v dalším z instagramových příspěvků Marka Dvořáka. Záchranář na svém profilu bez obalu ale mnohdy s nadsázkou informuje o těch nejtěžších chvílích v životech pacientů i lékařů.

Tagy:
první pomoc zdravotnická záchranná služba elektrický proud