Číslo R kleslo na 0,8. Rozvolňovat se hned nebude, musí být pod tisíc nakažených denně

Ilustrační foto

Pokles reprodukčního čísla

I když reprodukční číslo kleslo na hodnotu 0,8, neznamená to, že se hned od pátku bude rozvolňovat. Podle vicepremiéra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) záleží na více faktorech. Exministr zdravotnictví Roman Prymula CNN Prima NEWS řekl, že by měl denní počet nově nakažených klesnout pod tisíc, aby se mohla zrušit některá mimořádná opatření.

Prymula dříve mluvil o tom, že když reprodukční číslo klesne na hodnotu 0,8, bude se moci rozvolňovat. Podle Hamáčka i Prymuly je ale nyní důležité brát v potaz i další údaje.

„Mělo by se to řídit tabulkou, ne jedním číslem. Je to složitý výpočet, kalkuluje se tam i s denními nárůsty, s pozitivitou testů. Dohromady to dává nějaké skóre. Když bude vyšší, nebo nižší, tak se s tím hne. Případné uvolňování se bude vést tabulkou, nikoliv jedním číslem,“ řekl CNN Prima NEWS Hamáček.

Prymula: Rozvolňování až za dva týdny

Zmiňovanou tabulku, podle které se bude řídit rozvolňování, chce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představit na tiskové konferenci v pátek. Opatření budou rozdělena do pěti úrovní rizikového vývoje epidemie. Manuál pro uvolňování nebo zpřísňování opatření ponese podle něj označení PES.

„Ano reprodukční číslo postupně klesá a máme ho mírně nad 0,8,“ potvrdil CNN Prima NEWS šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

„Ale nemůžeme to chápat tak, že se začne rozvolňovat. Ještě je potřeba splnit tu druhou podmínku, a to že bude pod tisícem nakažených denně,“ řekl CNN Prima NEWS Prymula.

Česko podle něj splní tuto podmínku nejdříve za dva týdny a do té doby by měli Češi ještě vydržet. „Za naprosto zásadní považuji, aby lidé ještě vydrželi. Určitě není doba na euforii a okamžitě rozvolnit nelze,“ dodal exministr zdravotnictví.

Tagy: