Nejrychleji se britská mutace šíří na Trutnovsku. Může ji mít až 60 procent nakažených

Testování

Aktuální covidová statistika

Na Trutnovsku se na začátku ledna britská varianta koronaviru potvrdila ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků, na Náchodsku v 45 procentech. V Praze se mutace vyskytovala v méně než desetině vzorků. Informoval o tom Státní zdravotní ústav (SZÚ), který vzorky s podezřením na tuto mutaci prověřuje. Nová mutace viru je o 30 až 70 procent nakažlivější. K nákaze přitom stačí kratší čas než dosud uváděných 15 minut.

Rozšíření variant není podle odborníků ze SZÚ v Česku rovnoměrné. Vzorky z Trutnovska a Náchodska SZÚ zkoumal mimo jiné kvůli tomu, že ČR dostala už dříve varování z Německa o výskytu britské varianty a možnému rozšíření do Královéhradeckého kraje. Důvodem bylo také rychlejší šíření nemoci na Trutnovsku a vysoká zátěž tamní nemocnice. Do testování byly zařazeny i vzorky z pražské laboratoře. Celkem měl SZÚ k dispozici 95 vzorků, z toho čtyři vyřadil kvůli špatné kvalitě.

Z výsledku vyplynulo, že ve 40 procentech vzorků byla varianta, která byla v Česku zatím nejrozšířenější, někdy též pojmenovaná jako česká varianta. Hned druhou nejčastější byla britská mutace, kterou odborníci odhalili ve 30 procentech prověřovaných vzorků.

Při zkoumání rozšíření variant v různých lokalitách, byl výsledek odlišný. V hlavním městě se britská varianta vyskytla v méně než deseti procentech. Na Náchodsku byl vyrovnaný poměr britské a české varianty, obě dosahovaly asi 45 procent. Na Trutnovsku už britská mutace převážila a pohybovala se kolem 60 procent a naopak česká varianta byla jen v méně než 20 procentech případů.

Královéhradecký kraj patří k regionům, kde byla britská mutace už dříve potvrzena. Právě na Trutnovsku se podle ministerstva zdravotnictví nyní šíří nákaza ze všech okresů v ČR nejrychleji.

Tagy: