Omezit můžeme i rodinné oslavy, míní epidemiolog. Nelze jen přesunout párty z baru domů

ilustrační foto

Česká republika se aktuálně potýká s vysokým nárůstem počtu nakažených koronavirem, přibývá i nemocných mezi zdravotníky. K jakým opatřením by přistoupili epidemiolog Roman Chlíbek a předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel? A co pro pacienty znamená přírůstek nakažených mezi lékaři a dalším personálem? Na tyto a další otázky odpovídali Chlíbek a Engel v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

„Je jasné, že pokud nebude klesat reprodukční číslo, opatření jsou nedostatečná nebo nedodržovaná. V ten moment budeme muset přejít k tvrdším opatřením,“ řekl epidemiolog a člen pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví Roman Chlíbek. Opatření by mohla být podobná těm, k nimž přistupují například ve Francii nebo Německu.

Zastavit by se měly podle něj především rizikové aktivity. „Hromadné společenské i kulturní akce, také místa jako obchodní centra, kde se shlukuje velké množství lidí. Není ale řešení, že se lidé jen přesunou domů, omezení by se týkalo i soukromých oslav,“ varoval Chlíbek a dodal, že ale vláda zároveň nemůže přikázat, aby se rodina nestýkala, jen vydat doporučení. Je to tak podle Chlíbka na zodpovědnosti samotných obyvatel.

Předseda lékařských odborů Martin Engel pak apeloval především na mladé lidi, aby se s ohledem na své rodiče a prarodiče vyvarovali návštěvám třeba v restauracích a barech, kde je větší riziko, že se nakazí. „Mladí mají život před sebou, nic jim neuteče, ale ti starší za to mohou draze zaplatit,“ prohlásil.

Nemocných přibývá ale i v řadách našich zdravotníků. Podle dat zveřejněných k 3. říjnu je už skoro 2 500 tisíce zdravotníků nakažených koronavirem, tisícovka z toho jsou sestry. „Musíme myslet na zaměstnance ve zdravotnictví, aby měli dostatek ochrany. I když je ale člověk šetřivý, neměl by překračovat doporučenou dobu nošení roušek,“ uvedl Engel.

Podle Chlíbka se musíme připravit na to, že budou větší počty hospitalizovaných i úmrtí. „Je alarmující, že za poslední týden zemřelo 222 lidí,“ sdělil. Že situace není dobrá, potvrdil i Engel. „Nezbývá mi nic jiného než souhlasit. Musíme vynaložit veškeré síly, aby se z toho nestal normativ,“ reagoval.

Prymula vychází ze starých dat

„Mrzelo mě vyjádření pana ministra Prymuly, že z počtu nakažených lékařů se jen 10 procent se nakazilo v práci. Chtěl bych zdůraznit, že tato čísla jsou stará, kdy to trasování fungovalo lépe, ale teď mám o trasování vážné pochybnosti,“ doplnil Engel.

Na zdravotnický personál se podle obou mělo ministerstvo zaměřit už dávno. „Celou dobu sledujeme, jak chránit pacienty, ale méně se věnujeme zdravotníkům. Ti mohou být v kontaktu s bezpříznakovým pacientem,“ upozornil na možný problém Chlíbek. Zdravotníků nakažených COVID-19 je desetkrát víc, než na začátku září.

Tagy: