Prymulův plán: Až 60 procent české populace se naočkuje, zbytek se promoří

Vakcína proti COVID-19 se už v některých zemích testuje na lidech

Z úst Romana Prymuly zazněl co se týče vakcinace smělý plán

Ministr zdravotnictví Roman Prymula přišel se zajímavou myšlenkou. Dle něj by se proti koronaviru mělo naočkovat až 60 procent české populace. Zbytek Čechů by se pak v ideálním případě měl promořit. Prymula navíc ve středu oznámil, že v pátek přijdou zásadnější opatření proti šíření koronaviru.

Podle Prymuly je vakcinace více než poloviny Čechů pro zemi ekonomicky snesitelnější, než kdyby vláda byla nucena i nadále „škrtit“ ekonomiku. Vláda na nákup tří milionů vakcín proti koronaviru nasmlouvaných Evropskou unií uvolnila 150 milionů korun. První várka by se do země měla dostat již před koncem roku.

Otázkou však zůstává, kdo by měl být naočkován. Prymula v minulých dnech prohlásil, že by vakcínu primárně měly dostat rizikové skupiny, tedy senioři a lidé s chronickým onemocněním. Jiného názoru však je člen České vakcinologické společnosti Roman Chlibek. Podle něj by měli být primárně naočkováni lékaři a zdravotnický personál čili lidé v první linii.

Očkovací látku vyvíjí několik zemí a farmaceutických společností. Evropská komise jedná společně o dodávkách s těmi, kteří jsou ve výzkumu nejdál a dodržují standardy požadované EU a USA.

Vakcína firmy AstraZeneca, o jejímž nákupu vláda rozhodla, vstoupila 1. října do další fáze schvalovacího procesu. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) začala s předběžným přezkumem dat získaných z testování očkovací látky. Vakcína, která vznikla díky spolupráci s odborníky z Oxfordské univerzity, je jedním z preparátů, které zatím ve stadiu schvalování pokročily nejdále. Závěrem této fáze ale ještě nebude hodnocení o bezpečnosti a účinnosti vakcíny, upozornil český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

V pátek přijdou zásadnější opatření

Ministr zdravotnictví rovněž oznámil, že v pátek oznámí zásadnější opatření proti šíření COVID-19. Ještě v neděli avizoval jen mírnější omezení. Úterní rekordní nárůst o 4 457 nových případů nákazy však označil za nepříliš příznivý a chce proto být přísnější.

„Jsme v situaci poměrně intenzivního růstu. Proto je zřejmé, že musíme v pátek přijmout opatření, která budou už zásadnějšího rázu. Musí vést k tomu, abychom křivku oploštili, protože při takovýchto nárůstech bychom v horizontu tří týdnů ohrožovali kapacitu našeho (zdravotnického) systému,“ uvedl Prymula.

Ve hře je i povolání mediků

Kapacity zdravotnictví je podle něj třeba posílit. V pondělí se vláda má zabývat jeho návrhem na povolání mediků na pomoc nemocnicím. V dokumentu, kterým vláda nouzový stav vyhlásila, přitom tato možnost výslovně uvedená není.

„Nouzový stav nevyžaduje, aby to bylo explicitně uvedeno v textu, jak jsem byl informován právníky. Vznikne na to další samostatný právní akt, který to umožní,“ doplnil ministr. Podle něj je třeba v příštích třech týdnech, které považuje za kritické, kapacitu posílit a epidemickou křivku ohnout. „Využijeme veškerých možností,“ dodal.

Úterní nárůst o téměř 4 500 nově pozitivně testovaných překonal dosud nejvyšší o skoro 700 případů. Od březnového začátku epidemie tak již bylo v zemi potvrzeno přes 90 tisíc případů nákazy, více než polovina z nich za měsíc září. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Roste také počet lidí, kteří potřebují hospitalizaci.

Tagy: