Mají Babiš a Zeman výjimku? Sejít se mohou, říká Blatný. Epidemiolog tvrdí, že ne

Miloš Zeman a Andrej Babiš s rodinami

Prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a svými rodinami i přes pandemii koronaviru uspořádají tradiční novoroční oběd. CNN Prima NEWS to potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Plánují se sejít 3. ledna v Lánech. Není ale jasné, zda tím neodporují vládním opatřením proti šíření nákazy. Zatímco ministr zdravotnictví Jan Blatný i premiér tvrdí, že to problém není, šéf epidemiologické skupiny na zdravotnictví Roman Chlíbek je opačného názoru.

„Jedná se o návštěvu v domácnosti, neboť lánský zámek je sídlem prezidenta republiky a pan prezident tam de facto bydlí. Taková návštěva je zcela v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními,“ sdělil CNN Prima NEWS ministr Blatný.

Stejně hovoří i premiér Andrej Babiš i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Novoroční oběd proběhne za v ten čas platných opatření a ustanovení. Plánuje se setkání dvou rodin u pana prezidenta doma. Jak říkal už první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk: Jedeme domů, jedeme do Lán,“ napsal v pondělí CNN Prima NEWS Ovčáček.

Tradičního oběda se kromě manželek politiků loni poprvé účastnily i jejich děti. U jednoho stolu se tak setkala Zemanova dcera Kateřina s Babišovou dcerou Vivien a synem Frederikem.

Z cizí rodiny se mohou sejít maximálně dva lidé

V Česku má však do 10. ledna platit 5. stupeň v systému PES, který umožňuje setkávání maximálně dvou osob při hromadných venkovních i vnitřních akcích. Zemanovi a Babišovi se tak podle platných vládních nařízení sejít nemohou.

To potvrdil i šéf epidemiologické skupiny MZ Roman Chlíbek. „Z cizí rodiny se mohou sejít maximálně dva lidé,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Chlíbek současně platná vládní nařízení.

Dodal, že podle něj se dvě celé čtyřčlenné rodiny sejít nemohou, protože budou na jednom místě více než dvě osoby z jiné domácnosti.

Je tak otázkou, zda je v nařízeních opět chaos nebo mají rodiny nejvyšších ústavních činitelů v Česku výjimku.

Tagy: