Dominik Hašek bude bojovat o křeslo v Senátu. TOP 09 schválila jeho kandidaturu

Za TOP 09 budou do Senátu na podzim kandidovat bývalý hokejový brankář Dominik Hašek a dokumentarista Břetislav Rychlík. V první trojici nominací potvrzených širším vedením strany je i současný senátor z obvodu Opava Herbert Pavera, sdělila TOP 09. Na kandidátce TOP 09 do Evropského parlamentu zůstává Ondřej Kolář, kterého chtěla část strany původně odvolat.

Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová vyzdvihla Haškovy jasné postoje souznící s hodnotami TOP 09 a angažovanost v charitě. Rychlíka TOP 09 popisuje jako skauta, hledače témat, lidí a nepravostí a také úspěšného filmového a divadelního režiséra. Paveru představuje nejen jako senátora, ale i dlouholetého starostu úspěšně se rozvíjejících Bolatic na Opavsku.

ČTĚTE TAKÉ: Volby by suverénně ovládlo ANO. Piráti atakují druhou ODS, ukázal průzkum Medianu

Hašek uvedl, že jeho zájem o společenské dění a politiku tak zesílil, že kandidaturu vnímá jako nevyhnutelný životní krok. Kandidovat bude v obvodu Benešov. Podle Pekarové Adamové Hašek hájí jasné postoje, které jsou v souladu s hodnotami TOP 09. Dlouhodobě se také angažuje v charitě. „Zapsat se do historie sportu tak výrazně jako on navíc chce obrovskou pracovitost a houževnatost. I proto věřím, že v Senátu bude stejně užitečným hráčem jako během své hokejové kariéry," sdělila s připomínkou, že bývalý reprezentant bojuje ve veřejné diskusi proti účasti ruských a běloruských sportovců na mezinárodních turnajích, včetně blížící se olympiády.

Pavera zmínil snahu pomáhat svému regionu. „I nadále bych chtěl lidem nabízet bezplatnou právní pomoc při řešení jejich problémů, posouvat kupředu nejen stavbu obchvatu Hlučínska a stále ukazovat, že se dá politika dělat slušně a poctivě,“ uvedl.

Brněnský divadelník a filmař Rychlík uvedl, že politiku vnímá jako službu občanům, střet hodnot opřených o tradice demokracie a humanismu. „V tomto smyslu věřím, že by moje působení v politice bylo pokračováním toho, co dělám celý život. V listopadu 1989 jsme své zemi vraceli demokratické hodnoty a principy a teď je zjevně na čase v tom pomoci znovu," uvedl.

Zatímco do červnových evropských voleb má jít TOP 09 spolu s občanskými demokraty a lidovci na jedné kandidátce, strategie vládní trojkoalice Spolu pro podzimní senátní a krajské volby počítá s různorodostí v jednotlivých regionech. Oficiálně zatím koalice Spolu nepředstavila ani eurokandidátku, stát se tak má podle neoficiálních informací počátkem dubna.

Část TOP 09 tlačila na odvolání poslance Ondřeje Koláře z kandidátky do Evropského parlamentu. Důvodem jsou jeho vyjádření v rozhovoru pro CNN Prima NEWS o tom, že by rád otevřel debatu o sloučení ODS, lidovců a právě TOP 09. Podle informací CNN Prima NEWS ale na kandidátce zůstává.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Část TOP 09 nechce Koláře na kandidátce

Tagy: