Poprask v TOP 09 kvůli Kolářovi. Část strany ho chce odvolat z kandidátky do europarlamentu

Ondřej Kolář a Jiří Pospíšil

Část TOP 09 nechce Koláře na kandidátce

Část TOP 09 tlačí na odvolání poslance Ondřeje Koláře z kandidátky do Evropského parlamentu. Důvodem jsou jeho vyjádření v rozhovoru pro CNN Prima NEWS o tom, že by rád otevřel debatu o sloučení ODS, lidovců a právě TOP 09. Pražská organizace se v oficiálním usnesení zároveň distancovala od jeho vulgárních slov na adresu Lubomíra Zaorálka (SOCDEM). Kolářovu účast na kandidátce bude ve čtvrtek řešit i vedení strany.

„Krajské předsednictvo TOP 09 Praha nesouhlasí a distancuje se od výroků poslance Ondřeje Koláře ohledně možného spojení koaličních stran Spolu v jednu velkou stranu. Výrok poškozuje TOP 09, její budoucnost a integritu,“ uvádí se v usnesení zasedání mimořádného krajského předsednictva z tohoto pondělí, které má redakce CNN Prima NEWS k dispozici.

K TÉMATU: Okamžitě skonči a omluv se, vyzval Zaorálek Koláře. Kvůli vulgaritám zvažuje další kroky

Stejně tak se všech 10 přítomných členů strany vyjádřilo k i vulgárním výrokům Ondřeje Koláře na adresu Lubomíra Zaorálka. Původně mělo být podle informací CNN Prima NEWS přijato i usnesení o návrhu na Kolářovo odvolání z kandidátky do Evropského parlamentu, to ale nakonec předloženo nebylo.

VIDEO: Kolář vulgárně zkritizoval Zaorálka

Podle místopředsedy pražské organizace TOP 09 Jakuba Lepše je nicméně žádost o Kolářův odchod z kandidátky ve hře.

„To, že to tam není, neznamená, že to zástupci TOP 09 Praha nemohou na republikovém předsednictvu komunikovat. Není tajemstvím, že jsme na kandidátce chtěli místo Ondřeje Koláře Jiřího Pospíšila nebo Miroslava Kalouska. Celé kandidátce by prospělo, aby tam byly těžké váhy, jako jsou oni,“ řekl CNN Prima NEWS Lepš s tím, že se věcí případného odvolání z kandidátky bude výkonný výbor strany zabývat ve čtvrtek.

Podle informací redakce situaci v úterý řešila i středočeská TOP 09, která dokonce usnesení o odvolání Koláře přijala. „V rámci demokratické vnitrostranické diskuse o jednotlivých kandidátech bylo krajským výborem přijato usnesení obsahující výzvu k odstoupení Ondřeje Koláře z kandidátky do EP. Krajským výborem jsem byl pověřen informovat celostátní předsednictvo strany,“ potvrdil redakci předseda organizace Václav Švenda.

Ondřej Kolář redakci CNN Prima NEWS jen v krátkosti řekl, že nezná přesnou motivaci členů obou organizací TOP 09, ale že je připraven se o celé situaci bavit.

„Škoda, že mě kolegové z pražské Topky nepozvali na jednání, kde o mně mluvili. Mohli jsme si vše říct a vysvětlit. Já se diskuzi nebráním a věřím, že k ní ještě bude příležitost,“ řekl Kolář s tím, že ale rozhodně žádnou rezignaci na místo na kandidátce nechystá.

Výbušný rozhovor s Kolářem

Ondřej Kolář si ve zmiňovaném rozhovoru nebral servítky a ostře se pustil do bývalého ministra zahraničí a jedničky kandidátky SOCDEM do Evropského parlamentu Lubomíra Zaorálka, který dlouhodobě kritizuje působení Petra Koláře (otce Ondřeje Koláře) na Hradě, kde je poradcem prezidenta.

„Zaorálek vždycky hatil všechny naše spojenecké závazky, vždy nás obracel na Východ a reprezentoval takovou tu zemanovskou politiku mnoha azimutů. A tento člověk si zde bude dovolovat mého otce obviňovat z práce pro Rusko? Ať jde do hajzlu. To je č*rák. To tam dejte. Dodnes vlastně vůbec nechápu, co se to tam (v Partii Terezie Tománkové, kde společně oba debatovali, pozn. red.) odehrálo. Zaorálek je prostě ku*va, tak se tak chová,“ řekl v rozhovoru poslanec.

VIDEO: Vulgarita mezi českými politiky

Zároveň uvedl, že je třeba otevřít i debatu o sloučení koalice Spolu v jednu velkou stranu. „Musíme se bavit o tom, jestli bude pokračovat volné spojení tří stran nebo vznikne jedna společná. Sice máme koalici, ale pak přijdou různé volby, kde spolu nekandidujeme. Je to matoucí. Za mě je na místě si v nějakém bodě spolupráci vyhodnotit a říct si, jak dál. Jestli to bude dál koalice tří stran, nebo jestli je lepší spojení v jednu velkou stranu,“ pokračoval poslanec TOP 09 zvolený za Jihočeský kraj a zároveň kandidát do Evropského parlamentu, který figuruje na šestém místě kandidátky.

Kalousek a Pospíšil trnem v oku ODS i lidovců

Aktivita pražské organizace je dlouhodobě koordinovaná jejím předsedou, kterým je současný europoslanec Jiří Pospíšil. Ten nakonec na kandidátce do Europarlamentu vůbec nefiguruje, byť se společně s Miroslavem Kalouskem snažili vyvíjet na vedení strany veřejný tlak a o místa na ní usilovali. Podle informací redakce za snahou o Kolářovo odvolání stojí právě Pospíšil. On sám to však popírá.

„Budeme chtít, abychom se o našem pražském usnesení pobavili s kolegy. Je možné vést debatu o budoucnosti Topky, ale neměli bychom takovéto výstřelky bez závěrů dávat do médií. Topku to poškozuje a může to znějistit i některé voliče, na kolik vůbec jako Topka chceme bojovat o svou existenci a o prosazení našeho programu,“ řekl pro CNN Prima NEWS Pospíšil.

Důvodů, proč na kandidátce nakonec Kalousek ani Pospíšil nejsou, je víc. U prvního jmenovaného jde především o to, že je trnem v oku pro značnou část ODS a lidovců. Kalouskovo jméno bylo i překážkou pro vznik společné koalice do sněmovních voleb. Se současnou předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou se zároveň dramaticky rozchází v pohledu na směřování strany. Její zakladatel se netají velkou kritikou TOP 09 pod vedením Pekarové.

Jiřího Pospíšila s Miroslavem Kalouskem spojuje právě především kritika Pekarové. Straníci Pospíšila ale na kandidátce nechtěli také proto, že podle mnohých za ním po deseti letech v Evropském parlamentu není vidět žádný velký výsledek a jednoduše je čas na změnu.

K TÉMATU: Jelínek: Kolářovy vulgarity mohou TOP 09 potopit. Babišův záměr byl absurdní, míní Šídlo. Podívejte se na video.

Tagy: