V Česku je alarmující nouze o místa v domovech pro seniory. Někde musí zájemci čekat až rok

 V domovech pro seniory chybí místa.

Seniorská místa v domovech nejsou

V domovech pro seniory chybí místa, přibývá totiž lidí v důchodovém věku. Ve většině krajů zájemci o ubytování musí čekat až půl roku, někde dokonce i rok. Ministerstvo proto chystá novelu o sociálních službách. Představí ji do konce roku.

Až 60 tisíc žádostí leží v domovech pro seniory podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Některé možná vůbec nebudou schváleny.

„Ta situace, že domov neumí odpovědět obratem, se týká prakticky všech zařízení. Chybí nějaká centrální evidence žadatelů, takže řada domovů možná odmítá stejné žadatele,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ředitel Domova Sue Ryder Matěj Lejsal.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela nejstarší osoba světa, sestře André bylo 118 let. Při životě ji držela práce a víra

Ve většině krajů musí zájemci čekat na ubytování dlouhé měsíce. Situaci komplikuje i fakt, že někteří lidé podávají žádosti do více zařízení anebo se hlásí o místa jen preventivně. „To pak zkresluje celou situaci, protože víme o seniorech, kteří tu situaci akutně řešit nepotřebují, ale bojí se. My momentálně máme přes 300 žádostí,“ sdělila ředitelka Domova seniorů Novovysočanská Michaela Žáčková.

A závažnost situace potvrdil i ředitel Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký: „Česko má podprůměrné kapacity lůžek, to znamená 10 tisíc seniorů by mohlo nastoupit v řádu jednotek týdnů, pokud by tu možnost měli.“

Ministerstvo práce a sociálních věcí proto hledá i další cesty. „Snažíme se posilovat podporu domácí péče. Aby lidé mohli zůstávat ve svém přirozeném domácím prostředí,“ uvedl jedno z řešení ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka zdůraznil, že je potřeba posílit terénní asistenční péči, jelikož populace stárne a čím dál více lidí bude potřebovat nějakou sociální službu.

Jenomže právě chybějící personál je jedním z problémů, potvrdil Lejsal: „V Česku chybí celkem 250 tisíc zaměstnanců, a to nejenom v obchodu a průmyslu, ale nedostatek je i v sociálních službách.“

Nedostatek míst v domovech důchodců má vyřešit novela zákona o sociálních službách. Původní návrh se ale ministerstvo kvůli četným připomínkám rozhodlo přepracovat. Novou verzi chce představit do konce roku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Praha nabobtná, dočká se statisíců obyvatel. Školy utrpí nedostatkem míst, hřbitovy nikoliv

Tagy:
Marian Jurečka Aleš Juchelka domácí péče domovy pro seniory nedostatek míst nedostatek zaměstnanců Matěj Lejsal žadatelé sociální služby