Dostál chce Novotného dotáhnout do vězení. Hulvátství není trestné, vzkazuje elitní právník

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) je pod velkým tlakem za svůj nedávný výrok na adresu dcery Felixe Slováčka. Odborník na zdravotní právo Ondřej Dostál (Stačilo!) chce na Novotného podat trestní oznámení pro kyberšikanu. Advokát Lukáš Trojan ale namítá, že Novotného výroky jsou sice za čárou, ale nejsou trestným činem. Pražský starosta pro CNN Prima NEWS uvedl, že ho výrok velmi mrzí.

Kontroverzní politik Pavel Novotný (ODS) spustil na sociálních sítích bouři za svůj příspěvek o dceři Felixe Slováčka. „Felix byl vždycky debil. Dávám mu pokoj asi rok a půl, co vím, že mu zemře dcera. Anička bohužel nemá žádnou šanci. Tohle ale přehnal,“ uvedl veřejně Novotný na X (dříve Twitteru, pozn. red).

ČTĚTE TAKÉ: Fiala? Smutná postavička, vzkázal Babiš k antikampani Spolu. Laciný marketing, míní Dostálová

Vše přitom odstartovalo fotografií, na které je Slováček s předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou. Novotný šéfku komunistů vulgárně počastoval. To si ale nenechal líbit jeden z členů kandidátky subjektu Stačilo! Ondřej Dostál. Podle něj se Novotný dopustil přestupku proti občanskému soužití. Konečná i Slováček by tak po Novotném mohli chtít peněžní satisfakci.

S tím ale nesouhlasí advokát Lukáš Trojan, který v minulosti obhajoval známá jména. V současné době například působí jako obhájce obviněného politika Petra Hlubučka. „Dle mého přesvědčení trestní zákoník v žádném svém ustanovení nepamatuje na hloupé a hulvátské výroky. Podle mého neexistuje skutková podstata, pod kterou by bylo možné podřadit výrok Novotného,“ řekl pro CNN Prima NEWS Trojan.

Podle něj by Dostál mohl zvolit cestu civilní žaloby. „Nedomnívám se ale, že by takový postup byl racionální a citlivý. Výroky lze hodnotit jako 'za čárou, hulvátské a hloupé', ale nikoliv jako trestné,“ dodal Trojan.

Dostál ale doufá, že si Novotného výroku nejprve všimnou policisté nebo orgány činné v trestním řízení. „Pokud by tomu tak nebylo, sám se tím budu zabývat, ale spíše po skončení kampaně voleb do EP, neboť nyní sám kandiduji. Jednání pana Novotného považuji za obecně kriminální a nepovažuji za vhodné, aby bylo chybně interpretováno jako politický spor starosty ODS s opozičním kandidátem,“ řekl Dostál pro CNN Prima NEWS.

Jsi ubožák, vzkazuje Novotný Dostálovi

Kandidát za subjekt Stačilo! také připomíná, že Novotný je už nyní za své minulé delikty v podmínce. „Jak je ale zjevné z jeho nynějších výroků, toto varování nesplnilo svůj účel a je zde důvod k přeměně trestu na nepodmíněný. Laicky řečeno, aby šel Novotný natvrdo do basy. I toto by nyní měly vyhodnotit orgány činné v trestním řízení, které se jeho dosavadními skutky zabývaly a mají plný přístup ke spisu,“ dodal Dostál.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schillerová zuří. Hybridní útok, chci od Fialy omluvu, vzkázala kvůli koláži pětikoalice

Sám Novotný už v minulosti uvedl, že svého příspěvku lituje. To samé zopakoval redakci CNN Prima NEWS. „Vyjádřil jsem se velmi nešťastně a mrzí mě to,“ uvedl Novotný. K Dostálovi a jeho reakci se ale nechtěl blíže vyjadřovat. „Je mi upřímně líto lidí, co tohle volí. Bolševici lidi vraždili a Dostál je ubožák,“ dodal.

Tagy: