Dostál: Zákonodárci nepotřebují znát Zemanův stav, aby ho prohlásili za nezpůsobilého

Expert na zdravotní právo Ondřej Dostál

360° 12.10.2021

Jak Poslanecká sněmovna, tak ani senátoři nepotřebují znát podrobnosti o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, aby mohli aktivovat článek 66 Ústavy. Obě komory skrze něj mohou prohlásit hlavu státu za nezpůsobilou vykonávat úřad z jakéhokoliv důvodu, který samy uznají za legitimní, vysvětlil expert na zdravotní právo Ondřej Dostál (Piráti) v pořadu 360°. Je ale přesvědčen, že by měl Zeman sám ujistit veřejnost o své způsobilosti, dodal na CNN Prima NEWS.

Trvající nejasnosti okolo zdravotní kondice prezidenta Zemana znervózňují politickou elitu i širší veřejnost. Zatímco Senát přemýšlí o aktivaci článku 66, neurolog Martin Jan Stránský zvažuje trestní oznámení na neznámou osobu kvůli zanedbání péče. Podle něj nebyl způsob převozu hlavy státu do Ústřední vojenské nemocnice proveden nejšťastněji – Zeman prý byl podle zveřejněného videa v bezvědomí, neměl nasazenou kyslíkovou masku a neležel.

„Pokud byl pan prezident hospitalizován – a pokud lékaři ÚVN nejsou právní sebevrazi – muselo se vyhodnotit, zda je (Zeman) schopen vyslovit souhlas s hospitalizací. Pokud by nebyl schopen, museli by se obrátit na soud jako v případě každého jiného pacienta. Ale protože říkají, že byl přijat se souhlasem, tak v té chvíli byl schopen jednat,“ uvedl Dostál k otázce, jestli mohl být prezident při vědomí, když byl převážen do Střešovic.

Co se týče zdravotních údajů, Zeman má právo na soukromí jako každý jiný občan. Zde je ale zásadní vědět, zda je prezident svéprávný či nikoliv.

„Pro výkon jakéhokoliv právního úkonu – ať už jde o závěť nebo jmenování premiéra – je nutné, aby ten člověk byl svéprávný. I nemocný člověk může provádět právní úkony. Pokud byl pan prezident přijat se souhlasem, z toho lze vyvozovat, že nejspíš je schopný činit. V opačném případě by bylo v roli ÚVN obrátit se na soud, pokud by se stav pacienta jevil jako trvale špatný – a to za účelem omezení svéprávnosti,“ přiblížil Dostál právní proceduru.

Jestliže ÚVN mluví pravdu, pak je podle zdravotního právníka správné, jak nemocnice postupovala. Obecně nehraje příliš roli to, jakými nemocemi Zeman trpí, ale zda je právně způsobilý.

Zeman by měl ujistit veřejnost sám, říká Dostál

„Poslanci a senátoři de facto nepotřebují informace o zdravotním stavu k aktivaci článku 66. Můžou tak usoudit z jakéhokoliv důvodu, který sami pokládají za legitimní. (Šéf Senátu) Vystrčil požádal o informace, takže pokud by mu nebylo vyhověno a současně by prezident nebyl dlouho viděn, jak jedná, tak by legitimně mohl usoudit, že je aktivace článku 66 namístě,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Obě dolní komory dohromady tedy mohou o prezidentově neschopnosti vykonávat úřad rozhodnout i na základě dostupných informací či naopak jejich absenci – třeba protože si nejsou jistí, jestli jedná opravdu on. V takovém případě by se mohl Zeman bránit jenom tím, že by dodal důkazy Sněmovně, Senátu či ústavnímu soudu o své způsobilosti a svéprávnosti.

Dostál je ale pevně přesvědčen, že by mělo být v zájmu prezidenta republiky, aby sám ujistil veřejnost, že je v pořádku. „Byť to není jeho právní povinností,“ podotkl na závěr.

Tagy: