Stehlíková o Zemanovi: Geniální politický mozek je pryč, Hrad ho dlouhodobě zneužíval

Džamila Stehlíková

K věci 12.10.2021

Podle psychiatričky a bývalé ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové (LES) je prezident Zeman v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) konečně v dobrých rukou. Lékařka v pořadu K věci na CNN Prima NEWS prohlásila, že členové Hradu prezidenta dlouhodobě zneužívali pro svou politickou moc. Stehlíková komentuje v posledních dnech Zemanovo zdraví často, Hrad uvedl, že na ni chystá žalobu.

„Po víkendu národ ví, že prezident byl v kritickém stavu a bojuje o život. Předtím to věděla jen hrstka lidí, kteří chtěli uchopit moc ve státě,“ prohlásila Stehlíková. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli krátce po 13:00. Prezidentův osobní doktor Miroslav Zavoral uvedl, že přesnou diagnózu zná, ale nemá svolení ji zveřejnit.

Stehlíková tvrdí, že v prezidentově sídle v Lánech se odehrála tragédie. „Člověk ve špatném stavu je odříznut bez civilizace a je v moci lidí, pro které je lidský život nic v porovnání s vidinou moci. Z lékařského hlediska, když má občan obavu, že někomu hrozí nebezpečí, je povinností zasáhnout,“ vysvětlila důvody, proč otevřeně předpovídá, co s prezidentem doopravdy je.

Lékařka v posledních dnech prohlásila, že prezidenta zachránila nedělní návštěva premiéra Andreje Babiše (ANO), že u hlavy státu dochází k život ohrožujícímu stavu a nastává delirium, a mluvila také o jaterní cirhóze.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček podotkl, že Stehlíková, která má atestaci z psychiatrie, svůj názor formulovala na základě informací z médií a drbů. „Vystupování paní Stehlíkové je typickou ukázkou zneužívání lékařské autority k politickým cílům. Prezident republiky se proto prostřednictvím svého právního zástupce obrátí nejen s žalobou na příslušný soud, ale formou stížnosti osloví též Českou lékařskou komoru,“ napsal na stránkách Hradu. Stehlíková je předsedkyní strany LES (Liberálně ekologická strana).

Chtějí Ovčáček a Mynář jen osobní zisk?

Jenže podle Stehlíkové je Ovčáček lhář, když říká, že prezident je schopen vykonávat úřad a on jménem hlavy státu jedná. „Bohužel, geniální politický mozek je pryč. Zeman není schopen vykonávat úřad a je na horní a dolní komoře, aby se vyslovila pro zbavení pravomocí. I když okolí Hradu zamezí přístupu k informacím, proces se nemůže zastavit jen proto, že Mynář (hradní kancléř Vratislav Mynář, pozn. red.) a Ovčáček chtějí osobní zisk,“ zdůraznila Stehlíková v pořadu K věci.

Informace o prognózách zdravotního stavu prezidenta žádá šéf Senátu Miloš Vystrčil. Senátoři se pak sejdou ve středu 19. října a budou řešit mimo jiné aktivaci článku 66 ústavy, podle kterého může Parlament prohlásit prezidenta za neschopného výkonu úřadu. Zeman by se samozřejmě mohl odvolat, celou věc by pak zkoumal Ústavní soud.

Podle Stehlíkové je Zeman po hospitalizaci v ÚVN v dobrých rukou. „Pan doktor Miroslav Zavoral poskytuje až zázračnou péči. Česko je špička v poskytování pomoci při jaterních problémech. Já jsem psychiatr a vidím zvenku, že člověk je bezmocný a zmatený. Svými vyjádřeními jsem chtěla předejít tragédii, nikdo si nezaslouží být v posledních dnech života zneužíván,“ zdůraznila psychiatrička.

„Prezident potřebuje být v péči lidí, ne hyen, které chtěly vytřískat poslední politickou moc. Teď je v dobrých rukou a může důstojně prožívat poslední kapitolu svého života,“ pokračovala.

Kancelář stále řádí na Hradě jako černá ruka

Stehlíková prý může mluvit otevřeně, protože zná Zemana z prezidentské kampaně v roce 2013. „Provázela jsem ho na řadě debat, znám jeho životosprávu. Dále je to klinický obraz, který vnímá každý jinak. 1. září byl před prvňáky příčetný. Další záběry od kolegů, které nebudu jmenovat, naznačují proces, proč skokově ztratil paměť,“ konstatovala Stehlíková a dodala, že chtěla Zemana „dostat ze spárů lidí v Lánech, kteří chtěli puč“.

Po převezení Zemana do ÚVN se rozhodla ustoupit od podání žaloby na pracovníky Hradu. Pokud by nakonec k soudu přeci jen došlo, bude ráda. „Mohla bych mluvit o dalších informacích, třeba jak Mynář zastrašoval lidi, kteří chtěli mluvit o zdraví prezidenta. Kancelář stále řádí na Hradě jako černá ruka. Mám informace, že zneužívání běží měsíce,“ prohlásila.

Jako příklad uvedla kauzu Vrbětice, kdy prý Mynář nepředal Zemanovi zprávu BIS. Už v květnu se spekulovalo, že Zeman se pravděpodobně skutečně dozvěděl o kauze Vrbětice až 17. dubna od premiéra Andreje Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka. Pokud by se prezident vrátil do Lán a celá situace z posledních dnů se opakovala, bude prý Stehlíková jednat stejně.

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke v pondělí dopoledne potvrdila, že prezidentův stav je stabilizovaný. Podle dřívějších informací ale může strávit v ÚVN až tři týdny. Ve středu se měl sejít s Babišem ohledně povolebního vyjednávání, premiér ale v pondělí odpoledne potvrdil, že jednání nebude.

Tagy: