Nezapomenutelný turnaj. Tenista Menšík se ve finále rval statečně, ale výhru slaví Rus

Na turnaji v Dauhá drtil jednoho favorita za druhým. Na českém osmnáctiletém tenistovi Jakubu Menšíkovi si vylámal zuby olympijský vítěz Andy Murray nebo světová pětka Andrej Rubljov. Senzační Menšíkova cesta se zastavila až ve finále. V něm prohrál s ruským tenistou Karenem Chačanovem 6:7 a 4:6. Na první titul z okruhu ATP si tak musí ještě počkat. „Nezapomenutelný turnaj," řekl Menšík po zápase.

Finálový souboj Menšíka s Rusem Chačanovem dospěl v prvním setu až do tiebreaku. Oba tenisté si drželi svá podání, a to samé platilo i ve zkrácené hře. Do ní vstoupil lépe český mladík a dostal se do vedení 5:2. Jenže Chačanov dokázal srovnat a boj o každý míček pokračoval. Tiebreak nakonec získal ruský tenista, když přinutil svého soupeře chybovat a zkrácenou sadu vyhrál 14:12.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko s odvoláním proti suspendaci z MOV neuspělo. Arbitrážní soud vysvětlil proč

Do druhého setu vstoupil lépe Chačanov. Hned na úvod sebral podání českého tenisty a dostal se do vedení 2:0. Rozdíl si udržel až do závěru a utkání uzavřel esem a čistou hrou. Rus Chačanov tak ovládl finále v katarském Dauhá vítězstvím 7:6 a 6:4.

„Podával neuvěřitelně, já také. Snažil jsem se být klidný a dělat, co umím, i kdyby mě porazil. Ale nakonec jsem dokázal vyhrát první set a ve druhém jsem se zlepšil,” řekl po vítězství Chačanov.

Poklonu vysekl svému soupeři i Menšík. „Byl to výborný týden. Karene, hrál jsi skvěle, zasloužil sis to a gratuluji. Hodně štěstí v dalších turnajích a doufám, že v budoucnu svedeme další souboje jako byl tento," řekl Menšík.

„Jsem smutný, že jsem nevyhrál, ale je to úžasný týden. Nezapomenutelný turnaj pro mě," pronesl na závěr osmnáctiletý mladík.

Český daviscupový reprezentant má na svém kontě teprve tři starty na turnajích mezi světovou elitou, ale už se zvládl probojovat do finále. Na turnaji ATP250 vyřadil během tří dnů tři velké bývalé šampiony tohoto klání. Vedle dvojnásobného olympijského vítěze a bývalého světové jedničky Andyho Murrayho, který klání v Dauhá ovládl v letech 2008 a 2009, osmnáctiletý Menšík porazil i Andreje Rubljova z Ruska a Francouze Gaëla Monfilse.

Sedmatřicetiletého veterána Monfilse porazil v semifinále po setech 6:4, 1:6 a 6:3. Po zápase mu u sítě prozradil, že ho obdivuje od dětství. „Byl jsi jedna z největších inspirací v mém životě, když jsem byl dítě. Sledoval jsem tě v televizi. Díky za hru,“ řekl Menšík a poklepal svého soupeře po ramenou.

„Hodně štěstí ve finále,“ vzkázal mu Monfils.

„Mám radost, že jsem se dostal na tuto úroveň. Zítra ve finále budu hrát přesně takhle. To by bylo krásné. Cítím se nádherně, je to moje první finále na okruhu ATP. Nemám slov,“ pronesl Menšík na kurtu po vítězném semifinále.

„Když tu byl před 19 lety Gaël ve finále, tak já ještě nebyl ani na světě,“ poznamenal český tenista, který se ve finále utká s Rusem Karenem Chačanovem. Ten má na svém kontě pět titulů z podniku ATP a dlouhodobě se pohybuje v první třicítce nejlepších tenistů světa. Momentálně je na 17. příčce.

Menšík si v Dauhá vylepšuje svá kariérní maxima. Před turnajem byl na 116. místě žebříčku ATP, což bylo jeho dosud nejlepší umístění. Účastí ve finále se posune minimálně o třicet míst do první stovky.

Osmnáctiletý mladík se do hlavního turnaje v Kataru dostal díky výjimce pro mladé hráče kategorie “Next Gen” pro tenisty do 20 let. Na štědře dotovaném turnaji se rozdává více než 30 milionů korun.

Menšík se může stát dalším českým vítězem tohoto turnaje a navázat na triumfy Petra Kordy z let 1996 a 1998.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tenisová legenda Ivan Lendl zase láme rekordy

Tagy:
tenis Petr Korda ATP Katar ATP Tour Davis Cup Andy Murray Gaël Monfils Dauhá Jakub Menšík