Jedna dovolenková sezóna končí, další začíná. Jaké destinace ovládnou zimu a příští léto?

Ačkoliv je sezóna letních dovolených pro letošní rok stále v plném proudu, cestovní kanceláře již představují nabídky na příští rok. Nejstarší cestovní kancelář Čedok chystá dvě novinky: zájezdy do oblasti Sitia ve východní části řecké Kréty a také na jih Albánie, která již letos byla skokanem roku. Mezi TOP 5 destinací tradičně patří Turecko, Řecko, Bulharsko, Španělsko a Egypt. Novinky se chystají i pro zimní dovolenou, kdy lety vedle hor v Turecku nově zamíří do Gruzie a Bulharska. Dosud podle statistik Letiště Praha vzrostl podíl cestujících v letních měsících o 10 procent, celoročně dokonce o 28 procent. Společnosti to uvedly na tiskové konferenci.

„Čeští turisté se vrátili k first minute rezervacím, prodej pobytů u moře i poznávacích zájezdů na příští letní sezonu proto startujeme už v polovině letošního srpna. Pro léto 2025 jsme si připravili více odletů z Prahy, navyšujeme provoz do nejoblíbenějších destinací a plánujeme lety i do dvou neobjevených lokalit,“ uvedl Miroslav Kubáč, ředitel rozvoje produktu Čedoku.

ČTĚTE TAKÉ: V Řecku útočil zabijácký pavouk. Nejprve nenápadné kousnutí, za pár dnů bolestivá smrt

Mezi letošní TOP destinace se tradičně řadí Turecko, řecké ostrovy, zejména pak Rhodos a Kréta. „Skutečným skokanem pro sezonu 2024 je Albánie, kterou jsme navýšili o 100 procent. Do této destinace létáme ze tří českých a dvou slovenských letišť a pro příští rok se nabídka bude ještě zvyšovat,“ pokračoval Kubáč.

Místo nepoznamenané masovým ruchem

Právě pobyty v jižní Albánii, kde se chystá otevřít nové letiště ve Vloře a v oblasti Sitia na Krétě, patří mezi dvě zmiňované novinky příští letní sezony. V případě řeckého ostrova se navíc jedná o místo, kde není masový ruch. Sitia je ideální například pro pronájem auta a cestování napříč oblastí.

„Na pražském letišti posilujeme ale již letos v zimě – přímé lety do exotiky odstartují díky velkému zájmu prvním odletem na Madagaskar na začátku října,“ představil plány.

Z Prahy budou pokračovat také zimní zájezdy na hory s leteckou dopravou, které představil Čedok už loni. Do tureckého Kayseri v oblasti Kappadokie budou létat letadla nově ve spolupráci s leteckou společností SunExpress. Neobvyklé sjezdovky čekají na české lyžaře také v Gruzii ve středisku Gudauri s lety do Tbilisi nebo v Bulharsku v oblasti Bansko, kam budou klienti cestovní kanceláře mířit díky pravidelné lince Bulgaria Air do hlavního města Sofie.

Pro nadcházející zimu bude Čedok u letů do exotiky spolupracovat s italskou leteckou společností Neos, která na charterové lety nasadí moderní Boeing 787-9 Dreamliner se třemi typy sedadel na palubě. „Pro zimu se nám podařilo navázat novou spolupráci, s Neosem budou létat naši klienti z Prahy, Brna, Ostravy i Bratislavy. Z pražského letiště pokračuje spojení na Madagaskar, do Dominikánské republiky a do thajského Krabi, z ostatních letišť zamíří letadla na thajský Phuket a na Mauricius,“ doplnil Kubáč.

Albánie, která je znovu skokanem roku mezi destinacemi se zdvojnásobenou poptávkou, se kromě nové destinace na jihu země také dočká navýšení u spojení do hlavního města Tirany, kam budou z Prahy mířit už tři chartery týdně. Stejný počet letadel bude létat z hlavního českého letiště do letoviska Marsa Matrouh na severu Egypta. I příští rok budou z Prahy pokračovat letošní novinky jako La Palma, Azory, tuniská pevnina nebo Kypr.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Co bude s klienty Fly Dovolená v zahraničí? Papež poradil, co dělat při krachu cestovky

V nabídce zůstane ve spolupráci se Smartwings také Zanzibar nebo Keňa, další dálkové destinace připravila cestovní kancelář na pravidelných linkách různých dopravců.

„Meziročně jsme zaznamenali 10procentní nárůst cestujících do dovolenkových destinací v letních měsících. Celoročně dokonce o 28 procent, a to zejména díky posílení charterových letů do exotických destinací v zimním období. Mezi nejoblíbenější země, do kterých se v letošním roce létalo v letních měsících, patří Řecko, Turecko, Španělsko, Egypt a Tunisko,“ jmenoval Jiří Vyskoč, výkonný ředitel rozvoje leteckého obchodu Letiště Praha. Trend tak kopíruje data cestovních kanceláří.

ČTĚTE TAKÉ: Exotický poklad objeví jen tisíce lidí ročně. Krásu ostrovů teď ocenilo UNESCO

Mezi dovolenkovými destinacemi vedou Antalya, Hurghada, Marsa Alam, Rhodos a Mallorca. „Charterové lety jsou jedním z faktorů, které pomáhají posilovat provoz Letiště Václava Havla Praha, a proto jsou pro naše letiště velmi důležité,“ pokračoval Vyskoč.

Dovolené v předprodeji nakupují zejména rodiny s dětmi, turisté s konkrétním termínem odletu nebo zákazníci, kteří si chtějí objednat svůj oblíbený či nejprodávanější hotel.

Tagy:
léto zima dovolená doprava Turecko letiště Egypt Albánie cestující cestovní kancelář cestování volný čas Praha Letiště Václava Havla Čedok zájezd turistická destinace novinka produkty a služby ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas cestovní ruch a volnočasový průmysl cestování a turismus