OBRAZEM: Exotický poklad objeví jen tisíce lidí ročně. Krásu ostrovů teď ocenilo UNESCO

Na davy turistů, které byste potkali na každém rohu, zapomeňte. Markézy, dvanáct vulkanických ostrovů ve Francouzské Polynésii, ročně objeví jen „hrstka“ cestovatelů. V roce 2023 jich bylo méně než jedenáct tisíc. Ostrovní ráj přitom skrývá dechberoucí přírodu, průzračné vody a osobité kouzlo. Právě tato destinace se na konci července dostala na seznam světového dědictví UNESCO.

Krásné, avšak odlehlé ostrovy v jižním Pacifiku, to jsou Markézy. Místní jim přezdívají Te Henua Enata, tedy Země lidí. A od konce července si mohou přidat další přízvisko: součást světového dědictví UNESCO.

ČTĚTE TAKÉ: Jídlo, benzín nebo lehátka. Řecký ostrov vyjde levněji než Chorvatsko, na dosah je autem

Spolu s exotickými ostrovy se na slavný seznam dostalo dalších 23 objektů, včetně míst spojených s odkazem Nelsona Mandely v Jihoafrické republice, komplexu skalních jeskyní v deštném pralese v Malajsii a ruin svahilského města v Keni, připomíná web CNN.

Místo s vlastním časovým pásmem

Čím jsou však Markézy tak výjimečné? Jedná se o dvanáct vulkanických ostrovů ve Francouzské Polynésii. Jen polovina všech ostrovů je obydlena a domov zde nachází zhruba devět tisíc lidí. Nejvíce se jich nachází na ostrově Nuku Hiva. Markézy jsou tak izolované od kontinentální pevniny, že mají dokonce své vlastní časové pásmo, uvádí web Tahiti.

Ostrovy lidé naleznou zhruba čtyři tisíce kilometrů jihovýchodně od Havaje a 4 700 kilometrů východně od Fidži. Vzhledem ke své odlehlé poloze Francouzská Polynésie jako celek ročně přivítá v průběhu 220 tisíc zahraničních turistů. V roce 2023 se jednalo o více než 260 tisíc lidí, přičemž jich nejvíce zamíří na Bora Bora a Tahiti, vyplývá z údajů Statistického institutu Francouzské Polynésie (ISFP).

Podle ISFP pak konkrétně Markézy v roce 2023 navštívilo pouze 10 995 turistů. Jedná se o méně než dvě procenta cestovatelů, kteří navštívili Tahiti. Své zastoupení mezi touto hrstkou turistů mají zejména Francouzi. Mezi další početnější skupiny se řadí Američané, Číňané, Kanaďané, Němci a Britové.

Koně, delfíni i historie

„Zápis je jedinečnou příležitostí k mezinárodní prezentaci výjimečného kulturního a environmentálního dědictví Markézského souostroví,“ sdělil v prohlášení pro CNN generální ředitel Tahiti Tourism Jean-Marc Mocellin. Dodal, že zápis do seznamu UNESCO „posílí pozici ostrovů jako inkluzivní a udržitelné turistické destinace“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Čechům na dovolené chybí hlavně chléb a pivo. Muži po návratu obvykle hned zamíří do hospody

Kromě úchvatné geografie – do níž spadají pralesy, zátoky, bělostné pláže, průhledné vody či jeden z nejvyšších vodopádů světa Vaipo – UNESCO ocenilo jedinečnou kulturu a odkaz místních. Odlehlá poloha a minimální lidské zásahy přispívají k tomu, že vody kolem ostrovů patří mezi poslední oblasti „mořské divočiny na světě“.

Moment, kdy cestovatelé spatří delfíny, kteří předvádějí svou akrobacii blízko břehů, není nijak neobvyklý. Stejně tak mohou lidé v divoké přírodě spatřit volně pobíhající koně. Součástí ostrovního dědictví je pak také řezbářství, tanec a hudba.

ČTĚTE TAKÉ: Když je nahota povolena. Poznejte nejlepší nudapláže světa, leží i blízko Česka

Na ostrovech je také řada archeologických a obřadních míst včetně domů, svatyní, kamenných soch, zemědělských teras a pohřebišť, které svědčí o existenci starověké civilizace.

Zajímavostí je, že na hřbitově ostrova Hiva Oa jsou pohřbeni dva významní umělci: malíř Paul Gauguin, který se proslavil svými obrazy Tahiti, a belgický zpěvák Jacques Brel.

Prohlédněte si ve výše přiložené galerii, čím Markézy experty uchvátily.

Tagy:
příroda dovolená cestovatel ostrov památky životní prostředí Tahiti UNESCO cestování volný čas Tichý oceán Francouzská Polynésie Světové dědictví UNESCO Markézy životní styl a volný čas cestování a turismus