Drahá, ale prázdná. Reportér CNN ukázal olympijská sportoviště, kam diváci nevkročí

Tokio je jedno z největších měst na světě. V japonské metropoli žije téměř 14 milionů obyvatel. „Uspořádání olympijských her je obrovská logistická výzva,“ říká ve videu reportér americké CNN Will Ripley. A nakoukl do bubliny, která se kolem letní olympiády vytvořila.

„Kterýmkoli směrem se podíváte, panorama je nekonečné,“ hlásí z helikoptéry Will Ripley a míří nad Nový národní stadion, na němž proběhne zahajovací i závěrečný ceremoniál letošní olympiády. Stánek, který vyrostl ve čtvrti Šindžuku, má kapacitu 68 tisíc míst. „Stadion stál 1,5 miliardy dolarů,“ dodává Ripley. To je v přepočtu asi 32,7 miliardy korun.

Jenže na tribuny zavítá jen 9,5 tisíce VIP hostů, kteří budou přítomni zahájení her. Včetně první dámy USA Jill Bidenové. Dostat se ke stadionu je pro běžného smrtelníka takřka nemožné, neboť celý perimetr je bedlivě hlídaný policisty. Návštěvníci se tak mohou vyfotit u pěti olympijských kruhů, které stojí v jeho těsné blízkosti.

Bublina, co příliš nefunguje

Ripley se také ptá místních, jak se na konání letní olympiády dívají. „Mám trochu obavy z té bubliny, co se kolem toho vytvořila. Určitě to není ideální,“ řekla jedna z obyvatelek Tokia. Jenže právě ta bublina je důležitá, neboť má sportovce chránit před rizikem nákazy koronavirem. Ale jak se ukazuje, nestačí to, neboť nákaza se šíří.

„Počet sportovců uvnitř olympijské vesnice, kteří jsou testování pozitivně, se zvyšuje,“ upozorňuje reportér americké CNN. A to přestože jsou sportovci na koronavirus testováni denně. Všech 18 tisíc sportovců bydlí v několika budovách oddělených od zbytku města.

Miliardy dolarů v trapu

„Japonsko do olympijských sportovišť, jejichž většina se nachází v Tokiu, vrazilo miliardy dolarů,“ pokračuje Will Ripley prolétávající vrtulníkem nad několika kolbišti. „A to vše kvůli tomu, aby se z prázdných hledišť nakonec ozýval jen umělý hluk simulující přítomnost fanoušků,“ dodává.

„Tohle bude olympiáda jako žádná jiná. Ale svět se dívá a chce vidět, že to Japonsko zvládne. Uprostřed pandemie a uprostřed nouzového stavu,“ uzavírá Will Ripley.

Tagy:
Japonsko CNN Tokio olympiáda sport sportoviště Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Nový národní stadion