Vteřiny od smrti: Muže zavalil na Slovensku traktor, záchrana přišla na poslední chvíli

Záchrana muže, kterého zavalil traktor na Slovensku

Traktor zavalil muže na Slovensku

Jen těsně unikl smrti muž, kterého minulou středu zavalil na Slovensku traktor. Život mu zachránil bezchybně koordinovaný postup všech zasahujících členů záchranného systému. Zásadně při mužově záchraně pomohla i jeho partnerka.

Štefana zavalil traktor na těžko přístupném pozemku v blízkosti obce Kollárovice v okrese Bytča na severozápadě Slovenska, uvedl web noviny.sk. Riskantní záchranná akce si vyžádala maximální zapojení jak záchranářů, tak dispečerů operačního centra.

ČTĚTE DÁLE: Těžký útok medvěda na Slovensku. Hasiče u turistické stezky pokousal na noze

„Už dopředu, když operátor viděl na mapě nějakou křižovatku, tak dokázal záchranářům říct tam půjdete doleva a tam rovně,“ popsal komunikaci zasahujících zdravotníků a operátora záchranářů v Žilině Jan Žák.

Terén byl podmáčený a strmý. Přímo k zavalenému 44letému muži se sanitka nemohla dostat. Naštěstí záchranáře k muži zavedla jeho partnerka, která asistovala i při následných záchranných pracích. „Museli jsme vzít přístroj, paní nám hodně pomohla s přenášením věcí k pacientovi,“ ocenila zapojení ženy zasahující záchranářka Miriam Ďuranová.

Zavalený muž si stěžoval na větev, která mu tlačila na krk a dusila ho. Začal proto modrat ve tváři. V tu chvíli šlo podle zdravotníků o vteřiny. „Tak jsme větev chytili a i za pomocí jeho přítelkyně jsme ji odřezali,“ popsal dramatické chvíle zasahující záchranář.

Vzápětí na místo nehody dorazili hasiči na čtyřkolce, kterým se podařilo muže vyprostit za pomocí upínacích pásů a vzduchových vaků.

„Pomocí vaků se vytvoří prostor pro manipulaci a vytažení,“ upřesnil velitel zásahu Peter Hrtánek.

Muž byl posléze letecky přepraven do nemocnice v Martině, kde podstoupil další vyšetření. Po dvou dnech byl propuštěn do domácího léčení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dramatická záchrana muže z hořícího auta. Dveře byly zaseknuté, záběry obletěly internet

Tagy:
Slovensko traktor hasiči operátor Žilina Bytča zdravotnický pracovník Jan Žák