Útok ukrajinských dronů na Moskvu: Zemřela žena, tvrdí gubernátor. Letiště omezila provoz

Ve městě Ramenskoje v Moskevské oblasti vzplála část rezidenční budovy, podle úřadu zemřela i jedna žena (10. 9. 2024).

Rusko i Ukrajina hlásí dronové útoky

Při jednom z dronových útoků mířících během úterní noci na Moskvu zemřela žena a další člověk byl zraněn. V oblasti města Ramenskoje vzplála část rezidenční budovy, informovaly ruské úřady. Protivzdušná obrana v noci zničila 144 ukrajinských bezpilotních prostředků, které útočily na devět ruských regionů, oznámilo tamní ministerstvo obrany. Ukrajinské úřady naproti tomu hlásí sestřelení zatím neupřesněného množství ruských dronů nad Kyjevem.

Podle prohlášení ministerstva bylo 72 dronů zničeno nad Brjanskou oblastí, která leží u hranic s Ukrajinou, a celkem 20 nad Moskevskou oblastí. Další sestřely provedla protivzdušná obrana nad Kurskou, Tulskou, Belgorodskou, Kalužskou, Voroněžskou, Lipeckou a Orelskou oblastí.

K TÉMATU: Ukrajinský vpád do Kurské oblasti odhalil deset důležitých faktů. Poučí se z nich Kyjev?

Starosta ruské metropole Sergej Sobjanin uvedl, že dva drony byly zlikvidovány v oblasti letiště Domodědovo, kde zasahovaly bezpečnostní a záchranné složky. Podle agentur byl v noci z bezpečnostních důvodů dočasně přerušen provoz na všech třech největších letištích v okolí Moskvy. Po 7:00 středoevropského času úřady oznámily obnovu provozu letišť.

Při dalším z útoků podle Sobjanina začalo hořet 11. a 12. poschodí výškové obytné budovy v oblasti města Ramenskoje vzdáleného asi 50 kilometrů od Moskvy.

Gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov nejprve informoval o smrti devítiletého dítěte, pak ale informaci opravil s vysvětlením, že zemřela dospělá žena, uvedla agentura Reuters.

Ukrajinské drony podle Ruska útočily i v Tulské oblasti, kde trosky jednoho z nich zasáhly ropný a energetický podnik. Podle místních představitelů citovaných agenturou TASS se útok obešel bez zranění a neohrozil provoz zařízení.

Ukrajina se již třetím rokem brání ruské agresi, v posledních měsících při tom začala ve velkém využívat dronové útoky v hloubi ruského území. Informace žádné ze stran nelze ve válečném stavu nezávisle ověřit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinci odrazili masivní útok Rusů. Konvoj obrněnců proměnili v dým a oheň, ukazují záběry

Tagy:
útok Moskva dron letiště Ukrajina oběť Rusko Kyjev protivzdušná obrana Lipecká oblast ruská invaze na Ukrajinu Tulská oblast Brjanská oblast Ramenskoje