Jíme třikrát denně a Rusku nedlužíme nic. Zajatci od Kursku popsali podmínky za mřížemi

Reportéři nezávislého listu The Moscow Times vyzpovídali na Ukrajině skupinu mladých ruských branců, kteří hájili Kurskou oblast v době překvapivého útoku jednotek vyslaných Kyjevem. Zajatci vypověděli, že se k nim věznitelé chovají dobře, bojovat znovu za Rusko už prý nechtějí.

Když Ukrajinci na začátku srpna vnikli přes hranice do Kurské oblasti, setkali se s překvapivě slabým odporem. Hranice střežili zčásti jen mladí ruští branci, kteří plnili svou roční povinnou vojenskou službu. S nasazením do ostré akce mnozí ani nepočítali.

DÁLE ČTĚTE: Ukrajina a Rusko si vyměnily válečné zajatce. Stalo se tak poprvé od dobývání Kursku

Ukrajinci údajně v Kurské oblasti zajali stovky vězňů. K některým z nich se teď dostal štáb nezávislého listu The Moscow Times. Novináři uvedli, že mohli s vojáky na nespecifikovaném místě na Ukrajině mluvit o samotě a že se nezdálo, že by zajatým Rusům někdo předem řekl, jak mají na otázky odpovídat.

„Cítíme se tu dobře,“ řekl jeden z odvedenců ve věku 21 let, který byl v Kurské oblasti před vpádem pouhé dva měsíce. „Slyšeli jsme od našich důstojníků, že oni jen mučí, mučí, mučí. Ale ve skutečnosti se ukázalo, že je to jinak,“ dodal.

Na relativně dobrých podmínkách ve vězení se zpovídaní zajatci shodli. Vojáci mají údajně k dispozici dostatek jídla i hygienické potřeby. Na každé cele je tekoucí voda, palandy a dokonce i televize.

„Podmínky jsou tu dobré. Krmí nás třikrát denně. Máme kde spát. Máme kartáček na zuby. Máme koupelnu. Máme kuchyň. Máme vše, co potřebujeme ke svému životu. K hygieně,“ řekl ruský voják. Novináři kvůli ochraně vězňů skrývají jejich identitu.

Z výpovědi ruských branců je dále zřejmé, že o válku jeví pramalý zájem. Vinu za současnou situaci dávají domácí propagandě.

„Je mi všech líto. Dětí, starých lidí. Protože staří lidé si ještě pamatují, co bylo v minulosti. Nedovedu pochopit, jaké to bylo. A mladí lidé – stačí se na ně podívat a uvědomíte si, že chtějí jen žít. A bohužel kvůli tomu všemu, kvůli nám, to Ukrajinci nedokážou. A vy chápete, že nakonec si ti chlapi v Kremlu stejně sednou s vážnými tvářemi a řeknou: ‚Dosáhli jsme míru.‘ Jděte do háje, chlapi,“ řekl novinářům 22letý ruský branec z Petrohradu.

Chtěli se zabít

Vojáci také popsali, jak padli do zajetí. Někteří totiž vyvázli jen náhodou, v zákopu chtěli spáchat sebevraždu. Proti Ukrajincům se bránili jen s několika málo zbraněmi a náboji.

„Když jsme byli napadeni, bojovali jsme velmi dlouho. Stříleli na nás odněkud asi dvě až tři hodiny. Pak jsme se stáhli. Z nějakého důvodu nás Ukrajinci nehledali. A nám se tam podařilo přežít od noci do rána. Devět lidí se s největší pravděpodobností vzdalo, jakmile začaly boje. Ale my jsme zůstali s velitelem, abychom v boji pokračovali. Protože jsme museli,“ popsal ruský voják.

„A pak v tu chvíli, kdy už tam nikdo nebyl, nebyla žádná šance. Když začala přestřelka, nevystřelil jsem ani jeden náboj. Začali to obcházet shora, zespoda, zezadu. Pochopil jsem, že je konec. Přicházeli Ukrajinci. Přišel ke mně kamarád. Já už jsem měl v ruce granát. Říkal, že je čas. Tak jsme si řekli sbohem, vytáhli jsme pojistky a hodili si granáty k nohám,“ řekl mladý branec, který výbuch granátu přežil a ve vězení se pomalu zotavuje.

Žádný ze zpovídaných vojáků nepomýšlí na návrat do bitevní zóny. Za Rusko už branci bojovat nechtějí. „Jedině beze mě, chlapi. Mám svou rodinu, mám svůj život, svou budoucnost. Nebudu umírat za tyhle bastardy. Rusku nic nedlužím,“ řekl voják z Moskvy.

Ukrajinci mezitím pokračují v operacích v Kurské oblasti. V týdnu se dokonce měli pokusit o vpád do sousední Belgorodské oblasti. Informovala o tom agentura Reuters. Zprávy z fronty jsou ale v tomto ohledu prozatím zmatené.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Americký tank v akci. Ukrajinci zdemolovali budovu, v níž se kryli okupanti, ukazují záběry

Tagy: