Ukrajinský vpád do Kurské oblasti odhalil deset důležitých faktů. Poučí se z nich Kyjev?

Před více než měsícem překvapili Ukrajinci nejen své ruské soupeře, ale i své západní spojence nenadálým vpádem do Kurské oblasti – oficiálního území náležícího Moskvě. Ani po této době se Kremlu nepodařilo vetřelce dostat pryč, vojáci Kyjeva naopak stále drží ruské obce. Ruskojazyčný portál The Insider přinesl hned deset bodů, které nečekaná operace Ukrajinců přinesla či ukázala. Kdo si je vezme k srdci – Kyjev nebo Moskva?

1) Válka přišla do Ruska

Zahájením ukrajinské operace do Kurské oblasti 6. srpna se začala psát nová kapitola války na Ukrajině. Doposud se odehrávala čistě na území státu, který se brání ruské invazi. Tímto krokem se přelila i právě do země agresora.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka o Ukrajince: Nemáme na ně „prachy“, zní z SPD. Jste za hranou slušnosti, namítl Jurečka

Nejde o to, že by Rusové přicházeli o obrovské množství území, nýbrž o vnímání konfliktu mezi Rusy. Moskva je sice stále daleko a tamní obyvatelé válku vůbec nepociťují, ale jinak jsou na tom Rusové z pohraničí, potažmo přímo z Kurské oblasti. Rádio Svobodná Evropa informuje o jedné mimořádné zajímavosti. Podle ní totiž Rusové z regionu odpovídali na dotaz, kdy podle nich začala válka, a drtivá většina uvedla 6. srpna 2024 – začátkem ukrajinského vpádu do Ruska.

Vpád Ukrajinců rovněž potvrzuje, že ruská armáda není v příliš dobrém stavu, když ani po měsíci není schopná získat zpět své vlastní území. Kyjevu se tak podařilo alespoň nahlodat myšlení Rusů ohledně síly jejich vlastní armády.

2) Putin invazi přehlíží

The Insider připomíná, že je to poprvé od 2. světové války, kdy se na území Ruska dostala cizí armáda. Běžní Rusové se pak naposledy museli kvůli konfliktu evakuovat na přelomu tisíciletí, přičemž se jednalo o obyvatele pohraničí s Čečenskem.

Když byli Rusové před více než 80 lety napadeni nacisty, tehdejší vládce Sovětského svazu Josif Stalin vyhlásil Velkou vlasteneckou válku. Vyhnání nepřátel ze svého území bylo absolutní prioritou, které podřizoval zcela všechno. To dnes neplatí.

Ruský prezident Vladimir Putin zvolil jinou strategii – ignoraci. Moskva sice oznámila, že se s Ukrajinci vypořádá, ale Putin místo každodenního řešení nepříjemné operace Ukrajinců dělá řadu jiných činností. Navštívil ázerbájdžánské Baku, podíval se za svým čečenským vazalem Ramzanem Kadyrovem či vyrazil na státní cestu do Mongolska, kde byl přijat a uvítán navzdory mezinárodnímu zatykači. Žádná cesta do Kurské oblasti nebyla a není v plánu.

3) Chlapci namísto mužů

Moskva na hranici s Ukrajinou u Kurské oblasti sice měla své bránící jednotky, ale ty se při útoku sesypaly jako domeček z karet. Na místě totiž byli většinou branci s takřka nulovými zkušenostmi. Někteří byli dokonce beze zbraní. Proti zkušeným ukrajinským jednotkám neměli ruští mladíci šanci.

Velení ruské armády slíbilo, že do oblasti k vypořádání se s Ukrajinci pošle vlastní jednotky zocelené boji na Ukrajině. To se však podle Insideru neděje a místo toho za Rusy stále bojují spíše branci. Podle portálu Moskva nemá k dispozici rezervy. Agentura Bloomberg zároveň píše, že Moskva zatím nemá ani v plánu přemístit do Kurské oblasti své síly z ukrajinské Doněcké oblasti. To mohl být jeden z cílů Ukrajinců, protože by tak dokázali ulevit svým silám na Donbasu.

4) Kyjev zvrátil strategický pat

Karty byly před nečekaným vpádem do Kurské oblasti jasné. Ukrajinci a Rusové se přeli o vesnice a městečka na Donbasu. Zákopové boje připomínají 1. světovou válku. Ukrajinci ale nyní zlomili status quo a mocně bouchli do šachovnice rozehrané partie.

V Kurské oblasti jsou Ukrajinci už přes měsíc a nezdá se, že by jen tak brzy měli z ruského regionu zmizet. Na druhou stranu přiznávají, že na operaci většího charakteru nemají zdroje. Svým pohybem však ukázali zranitelnost Rusů. A stále je ve hře, že se jim tímto tahem podaří z Donbasu dostat jednotky, které jsou pro Kreml klíčové.

5) Kde jsou kadyrovci?

O Čečencích je ve válce na Ukrajině hodně slyšet. Jejich lídr Ramzan Kadyrov se pravidelně holedbá prohlášeními o údajných úspěších svých mužů, neváhal ukazovat na videu ukrajinské zajatce, které prý zajali jeho vlastní nezletilí synové. Zkrátka si plnil válečné PR. Když Kyjev vnikl do Kurské oblasti, Kadyrov zase sliboval, že jeho Čečenci udělají s Ukrajinci krátký proces.

Nic takového se však nestalo. Ukrajinci zvládli postupovat a zabírat ruské obce. A Kadyrovovi muži? Podle informací Insideru doslova „zmizeli“ hned poté, co Ukrajinci překročili hranice. Ne nadarmo se kadyrovcům začalo přezdívat „Tik-Tokoví vojáci“. Na sociálních sítích se totiž chlubili záběry z údajných bojů, ale většinou se zdálo, že pálí na prázdné budovy či neexistující cíle, protože nikdo neopětoval palbu.

PODÍVEJTE SE: Nemáme na ně „prachy“, zní z SPD o Ukrajincích. Jste za hranou slušnosti, namítl Jurečka

6) Překvapený Západ

Další zajímavostí na Kurské ofenzivě je to, že ji Ukrajinci zřejmě zvládli naplánovat a uskutečnit bez vědomí svých západních spojenců. Spojené státy americké, NATO i nejbližší spojenecké státy dávaly najevo překvapení, s útokem na Kurskou oblast zřejmě nikdo nepočítal. The Insider komentuje, že tajným úderem Kyjev prokázal, že není „loutkou Západu“, jak často tvrdí Kreml či jeho domácí a zahraniční pohůnci.

7) Eskalace už není problém

Západní mocnosti se dlouhé měsíce obávaly, že se válka na Ukrajině zvrátí v mnohem větší konflikt. Putin například slíbil, že pokud bude napadené území Ruské federace, může klidně sáhnout i k jaderným raketám.

Ukrajinci jsou už přes měsíc v Kurské oblasti. A Putinova hrozba? Zdá se, že nic. Americký list The Washington Post zároveň uvádí, že útok Ukrajinců a následná (ne)reakce Putina vedou USA k tomu, že už se nebojí možné eskalace konfliktu. Místo toho se má řešit, zda Ukrajincům dodat zbraně s delším doletem.

8) Mír za určitou cenu

Kyjev je kvůli válce pod tlakem i ze strany svých spojenců. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj musí chtě nechtě časem řešit mírové jednání se svým rivalem z Kremlu. V západních státech se občas ozývají hlasy o tom, že by se Zelenskyj měl podvolit a i za cenu ztráty části území na východě země či poloostrova Krym zajistit mír.

Mír za každou cenu však už není na stole. Rusové stále drží část ukrajinského území, ale to samé v obráceném gardu platí i pro Ukrajince v Kurské oblasti. Putin na jedné straně tvrdí, že ukrajinský vpád znamená konec potenciálních mírových jednání. Autoritář z Kremlu však zároveň později prohlásil, že boje v Kurské oblasti naopak mohou vést ke konci války.

9) Civilisté? Každý sám za sebe

Vpád Ukrajinců vyvolal v Kurské oblasti také jistou humanitární krizi. Mnozí Rusové začali aspoň z části pociťovat to, co Ukrajinci zažívají již třetím rokem. Museli se evakuovat, někteří do ruského týlu, jiní vzali zavděk azylem u Ukrajinců.

Pohraničí již mělo opustit na 130 tisíc lidí. Podle Insideru však Moskva řízenou evakuaci absolutně nezvládla provést. Dařila se jen částečně, a to zejména díky dobrovolníkům nebo neziskovým organizacím. Práci dobrovolníků přiznal a popsal i ruský list Kommersant, který je v područí Kremlu.

10) „Teritoriální nejistota“

Rusko kvůli ukrajinskému vpádu přišlo o zhruba 1300 kilometrů čtverečních Kurské oblasti. To však Moskvě nezabránilo tomu, aby na území nemohlo dojít k volbám tamního gubernátora. Podobně se chovala i na dobytém ukrajinském území, kde vyhlásila neuznávaná referenda o připojení, ačkoliv oblasti neměla zcela pod kontrolou.

Kreml fakt, že nemá pod kontrolou Kurskou oblast, pojmenoval zvláštně – „teritoriální nejistota“. Ani kvůli tomu však volby neodložil. Pouze se v oblastech, které neměl pod kontrolou, nevolilo.