Drsná hádka v Partii: Omluvte se za slova o pogromech, sepsul Skopeček naštvaného Okamuru

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a předseda SPD Tomio Okamura

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (20)

Diskuze o uklidňování společnosti se v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS poněkud vyhrotila. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) ostře sepsul šéfa SPD Tomia Okamuru za to, že mluví o „pogromech“, které údajně pořádá pětikoalice na jeho příznivce. „Víte, co je to za historický termín? Co obsahoval? Fakt si myslíte, že vládní koalice vede pogrom vůči vašim členům? To jsou úplně neuvěřitelné výroky,“ nešetřil Skopeček kritikou. Okamura argumentoval slovy, že jiní vládní politici ho nepravdivě osočují z popírání holokaustu. Slovní přestřelka se pak přelila i na další hosty pořadu.

Během televizní politické debaty o uklidňování napjaté situace ve společnosti se do sebe politici pustili kvůli dřívějším výrokům, které padaly na půdě Poslanecké sněmovny i mimo ni. Rozbuškou se stal Okamurův nedávný výrok, kterým označil lidoveckého poslance Jana Bartoška za novodobého Hitlera. Ten poté uvedl, že proti šéfovi SPD zvažuje právní kroky.

Okamura se bránil slovy, že i současná vládní pětikoalice používá podobnou rétoriku, kdy ho například měla údajně obviňovat z popírání holokaustu. Jeho výroky o pracovním táboře v Letech vyústily v několik trestních oznámení, které však policie nakonec odložila. „Připomíná mi to až takzvané pogromy na příznivce SPD,“ nechal se slyšet šéf opozičního hnutí.

Jeho argument ale vyvolal další bouřlivé reakce, tentokrát přímo ve studiu CNN Prima NEWS. „Víte, co to byly pogromy? Víte, co jste použil za přirovnání? Važte slova,“ rozzlobil se místopředseda Sněmovny Jan Skopeček, který seděl naproti stolu.

„S premiérem Petrem Fialou (ODS), se kterým ničíte Českou republiku, mi ani neskákejte do řeči,“ odsekl Okamura. „Víte, co je pogrom za termín? Co obsahuje? Fakt si myslíte, že vládní koalice vede pogrom vůči vašim členům?“ dožadoval se opět vládní zákonodárce odpovědi.

„Fakt jsou meze, které bychom překračovat neměli. Některé věci bychom neměli historicky vyprazdňovat. Úplně neuvěřitelné výroky, které vedou k tomu, o čem se tu celou dobu bavíme. Tohle do slušné politické diskuze nepatří. Pane předsedo, omluvte se za to,“ vzkázal rázně ekonomický expert ODS.

Okamura protiargumentoval, že podobný slovník používají i vládní strany, načež znovu zmínil poslance Bartoška. „Ještě jednou zopakuji styl vaší agresivní politiky,“ poznamenal. „Vy jste agresivní, vy jste použil slovo pogrom. Dovzdělejte se, abyste to slovo nepoužil v televizním pořadu,“ nenechal se setřást Skopeček.

„Ať pan Bartošek přestane říkat o politických oponentech, že jsou fašisti. On to začal,“ bránil se dále šéf SPD a připomněl, že v minulém volebním období usilovali tehdy opoziční politici o jeho odvolání z postu místopředsedy dolní komory.

„Fakt chcete porovnávat odvolání z funkce s pogromem? Jste fakt historicky nevzdělaný?“ pokračoval politik ODS v kanonádě. „Urážejte dál,“ řekl na závěr Okamura, než se debata vrátila zpět k hlavnímu tématu: uklidňování společnosti v napjaté době.

Kritika za Hitlera padla i na Nerudovou

Do debaty se poté zapojili i zbylí hosté, tedy Jan Farský (STAN) a Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Zatímco na konto nejsilnějšího opozičního hnutí padla kritika za slovník předsedy Andreje Babiše, Starostům a nezávislým přitížila ekonomka Danuše Nerudová, která ve vysílání pořadu 360° nepřímo přirovnala Roberta Fica k „demokraticky zvolenému Hitlerovi“.

„Nemyslím, že je to správné přirovnání. Nejen ve světle toho, co se teď stalo (atentát na Fica, pozn. red.), ale i předtím. Uznávám, že je to hodně ostré přirovnání. Já bych ho nepoužil,“ vyjádřil se Farský, který je spolu s Nerudovou na předních příčkách kandidátky do nadcházejících evropských voleb.

V první části Partie Terezie Tománkové spolu diskutovali ministr zahraničí Jan Lipavský  (Piráti) a jeho stínový protějšek z hnutí ANO Jaroslav Bžoch. Záznam si můžete pustit níže.

Tagy: