Bolestivé „dárky“ z nebe. Ukrajinci ukázali záběry shazování bomb na překvapené okupanty

Ukrajinci udeřili na ruské okupanty pomocí dronů.

Ukrajinci udeřili na ruské okupanty pomocí dronů

Ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda provedla sérii dronových úderů na ruské vojáky v Doněcké oblasti. Z bezpilotních letounů svrhávala granáty přímo na okupanty. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Zadržujeme okupanty u Marjinky. Nepřítel neustále útočí, naše drony tyto pokusy o postup odráží ve dne i v noci. Máme pro okupanty ještě mnoho ‚dárků‘, nebojte,“ uvedla ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda na svém Telegramu.

„Měli jste zůstat doma,“ vzkázala Rusům analytická stránka Getty na sociální síti X. Na videu je vidět sestřih záběrů z úspěšných dronových úderů na ruské okupanty. Granáty ve většině případů vybuchovaly v bezprostřední blízkosti vojáků. Video, které najdete v úvodu článku, obsahuje i velmi citlivé záběry.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Katastrofální ruský útok na videu. Tanky se vyřadily navzájem, pak si obrněnce podaly drony

Marjinka je jedním z nejzničenějších ukrajinských měst. Leží kousek od Doněcku – oblastního města, které už od roku 2014 kontrolují proruští separatisté a ruská armáda. Místní obyvatelé si tak na válku zvykali dlouhé roky.

Za totální demolicí Marjinky stálo vedle každodenních pouličních bojů také dělostřelectvo okupantů i taktika, kterou uplatňovaly posádky ruských tanků. Ty systematicky srovnávaly se zemí všechny budovy, v nichž se mohli nacházet ukrajinští vojáci, ale i civilisté.

Ruská armáda doněcké město, které bývá přirovnáváno k polské Varšavě z roku 1944 či k japonské Hirošimě z roku 1945, definitivně obsadila koncem prosince. Vzhledem ke katastrofálnímu stavu Marjinky však tento posun invazních jednotek rozhodně nelze označit za velký strategický úspěch.

Podívejte se na další záběry: Tuny bahna, mrtvoly a vraky tanků. Štáb CNN natáčel na východní frontě

Tagy:
válka vojáci dron voják Ukrajina drony Rusko Donbas granát Doněcká oblast Marjinka Ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda