Exkluzivní záběry: Tuny bahna, mrtvoly a vraky tanků. Štáb CNN natáčel na východní frontě

Záběry z pohledu ukrajinského vojáka

CNN na ukrajinské východní frontě

Rozbombardovaná bahnitá krajina plná zlámaných stromů, rozmlácené ruské techniky a bezvládných těl vojáků. Přesně tak vypadají krvavé boje na Donbasu. Ukrajinci nadále odolávají masivním útokům okupantů. Sami však přiznávají, že se nacházejí ve velmi složité situaci, jelikož čelí ruské početní přesile. Agresor má také převahu v zásobách dělostřelecké munice. V okolí frontové linie natáčel štáb CNN, který pořídil exkluzivní záběry probíhajícího válečného konfliktu.

Totální válka v nelítostném terénu. Ukrajinci během lesních bitev na východě země čelí téměř neustále dalším a dalším útokům ruských okupantů, kteří se snaží prolomit obranu napadeného státu.

Dmytro je jedním z ukrajinských vojáků, kteří stále drží obranné pozice. „Situace je velmi dynamická a napjatá. Nepřítel je mnohem lépe vybaven, ať už jde o materiální či lidskou sílu. V podstatě každý den se snaží zaútočit na naše pozice,“ přiznal v rozhovoru pro CNN muž, který je členem Národní gardy Ukrajiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: REPORTÁŽ z „československého“ Užhorodu: Penze 1836 korun, válka za humny a plno žigulíků

V blízkosti frontové linie se povalují těla mrtvých ruských vojáků. Oblast je také plná vraků zničených tanků a další techniky. Přesto agresor v náporu nepolevuje. Každý den se nese ve znamení boje o holý život.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

Ukrajinští obránci se v časech ruských dělostřeleckých úderů krčí v zákopech, kde je všudypřítomná zima, mokro a vlhko. Teplo často proudí pouze od zapálených svíček. O nebezpečí ruských dělostřeleckých systémů se štáb CNN přesvědčil na vlastní kůži. Při přesunu transportním vozidlem nedaleko od skupiny dopadl granát, který posléze vybuchl.

„Nyní se snažíme, aby naše cesta odsud byla co nejbezpečnější. To znamená, že musíme držet dostatečnou vzdálenost mezi našimi auty. Také se snažíme po celou dobu pohybovat tak, abychom se odsud dostali v jednom kuse. Jsme přesvědčeni, že nás zahlédl ruský dron, který poté naváděl dělostřeleckou palbu,“ popisoval přímo z auta reportér Frederik Pleitgen.

Stejnou taktiku uplatňují i Ukrajinci, což CNN potvrdil například voják Nazaryj. Ten pomocí průzkumných bezpilotních letounů navádí dělostřelecké systémy na ruské cíle, a to včetně tanků. Sám Nazaryj přiznává, že vzhledem k nedostatku dělostřelecké munice musí být při vyhodnocování cílů extrémně přesný a precizní.

„Není žádným tajemstvím, že bychom potřebovali více dělostřeleckých granátů. I proto se snažíme pracovat co nejefektivněji a nejpřesněji, abychom zasáhli palebnou sílu nepřítele,“ sdělil člen ukrajinské národní gardy. I přes obrovský ruský tlak Ruska na východě země Ukrajinci nadále odolávají náporu agresora, kterému působí značné ztráty.

Podívejte se na další záběry: Ruský konvoj narazil na tvrdý ukrajinský odpor

Tagy: