Drsné záběry z Bachmutu. Ukrajinská brigáda dává nepříteli co proto, Rusové ustupují

Ukrajinský voják u dělostřeleckého zařízení

Ukrajinci drtí okupanty u Bachmutu

Vojenští analytici mluví od úterý o zásadním průlomu u Bachmutu. Že se Ukrajincům v poslední době proti ruským okupantům u rozbombardovaného doněckého města daří, dokazuje také ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda. Ta v posledních dnech provedla hned několik úspěšných operací. Bližší okolnosti zveřejněných, často brutálních, záběrů je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Silní a odvážní. Členové naší brigády – podporovaní dělostřelectvem a útočnými drony – provedli úspěšný úder na pozice okupantů. Poté také odrazili (ruský) protiútok. Podívejte se na naše živé záběry,“ uvedla ukrajinská 30. brigáda ve svém prohlášení na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nastal zásadní průlom. Ukrajinci si jdou pro Bachmut, okupanti však město srovnali se zemí

Na videu je skutečně vidět drsný střet ukrajinských a ruských jednotek na centrálním Donbase. Vojáci po sobě navzájem stříleli. Ukrajinci měli výhodu v tom, že ruskou zákopovou síť díky bezpilotním letounům zaměřilo i dělostřelectvo. V blízkosti okupantů tak často explodovaly dělostřelecké granáty.

Ukrajinci předvedli nekompromisní manévr, když je přímo do zákopů přepravilo obrněné bojové vozidlo pěchoty typu BMP. Rusové, kteří přežili, se rozhodli ustoupit.

Zásadní průlom u Bachmutu?

Později 30. brigáda zveřejnila další video, na němž je vidět útok ukrajinského dronu na okupanty v ruském zákopu. „Nepřítel u Bachmutu opouští pozice. Okupanti ze strachu a zoufalství střílejí náhodně do křoví. V té chvíli přišla rána z nebe. Zasáhl ukrajinský dron,“ komentovala vojenská skupina ukrajinskou trefu.

Pochvalu si 30. brigáda vysloužila i od ukrajinského generálního štábu. Ten ocenil její noční aktivity, s nimiž Ukrajinci u Bachmutu zabránili případnému ruskému protiúderu. „Skupina okupantů se v noci připravovala k útoku na ukrajinské pozice podél důležité trasy. Nepřátelé však byli odhaleni leteckým průzkumem a okusili palbu ukrajinského dělostřelectva. Po sérii přesných úderů opustili své mrtvé a potupně utekli,“ sdělilo ukrajinské vedení k videu.

Zdá se, že začátkem týdne došlo v bitvě o Bachmut k zásadnímu průlomu. Ukrajinci zřejmě získali zpět vesničku Andrijivka, která leží pouhých 13 kilometrů jižně od centra zmíněného doněckého města. Ruští okupanti měli opustit také vesnici Klišivka (asi devět kilometrů od centra Bachmutu).

Rusko obsadilo Bachmut po několikaměsíčních bojích letos v květnu. Šlo ale spíš o Pyrrhovo vítězství. Město, které je nyní de facto srovnané se zemí, totiž okupanti dobyli za cenu masivních ztrát. Vzhledem k tomu, jak je Bachmut zničený, výrazně ztratil na strategickém významu. Ten symbolický je na druhou stranu stále obrovský.

Tagy:
válka armáda vojáci dron Ukrajina Rusko Donbas dělostřelectvo Doněcká oblast zákopy Bachmut BMP zákop Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda