Drsný biatlon v Pekingu. Kolaps potkal další závodnici, měla problémy s krevním oběhem

Velmi nemilosrdné podmínky musí na olympiádě v Pekingu zvládat všichni sportovci, kteří soupeří o medaile venku. Teploty se pohybují hluboko pod bodem mrazu a těla olympioniků dostávají zabrat ještě více než normálně. Svědčí o tom zejména pohled do biatlonového světa. O víkendu zkolabovala v cíli stíhacího závodu Norka Ingrid Landmark Tandrevoldová, ve středu pak vystrašila diváky během štafety Švýcarka Irene Cadurischová.

Mnozí biatlonisté i mnohé biatlonistky nosí během olympiády na svém obličeji tejpy, aby aspoň trochu pocitově mírnili kruté mrazy, které v Pekingu panují. Jak podotkla Markéta Davidová, teploty sahající k minus 15 stupňům Celsia jsou vyčerpávající.

Ve středeční ženské štafetě se s ubíjejícími podmínkami a nastaveným tempem už na prvním úseku nedokázala popasovat švýcarská závodnice Irene Cadurischová. Po střelbě vleže opouštěla stadion na posledním místě a bylo znát, že není v pohodě.

A pak náhle zkolabovala na trati. Bezprostředně poté, co Cadurischové tělo vypovědělo službu, se kolem Švýcarky sesypalo mnoho členů týmů včetně jednoho českého. Následně přispěchali záchranáři, kteří 30letou biatlonistku umístili na nosítka a za pomoci skútru ji odvezli do prostoru cíle, kde se jí dostalo další péče.

Podle informací ze švýcarského týmu je nyní ve stabilizovaném stavu a na vině měly být problémy týkající se krevního oběhu. Kolegyně Cadurischové Selina Gasparinová pro stanici SRF k dramatu poznamenala: „Je strašně těžké sledovat podobné obrázky. Snad jí bude brzy dobře.“

V areálu v prefektuře Čang-ťia-kchou měla o víkendu podobnou drsnou zkušenost jiná biatlonistka. Norka Ingrid Landmark Tandrevoldová jela ve stíhačce medailový závod. Tedy do doby po poslední střelbě.

„Prožívala jsem jeden z nejlepších závodů v kariéře, ze kterého se najednou stal ten nejhorší,“ komentovala později dění.

V závěrečném okruhu jí absolutně došly síly a jen tak tak se doplahočila do cíle. V něm padla na zem a bez pomoci ostatních se nemohla postavit na nohy. Olympiáda tím pro ni z preventivních důvodů skončila, třeba i proto, že v minulosti měla problémy s nepravidelným srdečním rytmem.

Norské kvarteto bez Tandrevoldové pak ve štafetě skončilo čtvrté, od bronzových Němek ho dělilo 13 vteřin. Druhé skončily Rusky a na olympijské zlato dosáhla švédská parta s finišmankou Elvirou Öbergovou.

Tagy:
Peking Olympijské hry biatlon kolaps olympijské hry sport Markéta Davidová Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 biatlonista Ingrid Landmark Tandrevoldová ženská štafeta Irene Cadurischová oběhová soustava Selina Gasparinová