
Další tragédie u Hradce Králové. V Labi se našla mrtvola, totožnost policisté zjišťují
Chovatelé drůbeže čelí neustálému tlaku na ceny, přičemž rostoucí dovoz levného ukrajinského masa, které, jak tvrdí, nesplňuje stejné standardy jako produkce v EU, je podle nich hlavním důvodem. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda představenstva společnosti Proagro Nymburk Zdeněk Mlázovský. Zástupci supermarketů si ale za kvalitou ukrajinského masa pevně stojí.
Dovozy potravin mnohonásobně zvyšují uhlíkovou stopu, vyplývá z nové studie, kterou si nechal vypracovat Zemědělský svaz ČR. Například v případě importu vepřového ze Španělska je stopa až devítinásobná ve srovnání s dodávkami tuzemských farmářů.
Asi těžko budete hledat firmu, která je s Klatovy tak spjatá, jako jsou Klatovské drůbežářské závody. Už 58 let dělá podnik dobré jméno městu nejen u nás, ale i v zahraničí. Úplně zásadní jsou ale pro region stovky pracovních míst, které nabízí. A tohle číslo se stále zvyšuje.
Předělání klecového chovu na voliérový nám na rozdíl od Slováků či Poláků přinese další náklady, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Zvýšené výdaje povedou podle producentů a ekonomů ke snížení soběstačnosti v oblasti výroby vajec a drůbežího masa. Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) tvrdí, že diskuze o soběstačnosti v oblasti potravin jsou „jakousi hrou“.
Dočkají se Češi v roce 2024 levnějších potravin, nebo mnozí z nás budou za nákupy dále mířit za hranice, aby nakoupili za méně peněz? To je otázka, na jejíž odpověď netrpělivě čekají miliony lidí. Ceny budou ovlivňovat řady faktorů, například regulované složky energií, škrty v národních dotacích nebo také třeba o 3 % nižší DPH. Spolehlivě předpovědět, jak se ceny potravin v Česku vyvinou, ale nedokážou ani sami výrobci. Velká část z nich se ovšem shodne na jednom – jako hlavního viníka vidí vládu, která podle hostů pořadu Interview PLUS neuměla zareagovat jako ty v okolních státech. A tak prý navíc riskuje nezávislost českého potravinářského průmyslu.
Polský restauratér Tomasz Kwiek zpochybňuje aktuální tvrzení Agrární komory ČR, že polské potraviny jsou nejškodlivější z celé Evropské unie. „Je to spíš naopak, polské potraviny patří k nejlepším v Unii. Dobrou českou klobásu jsem ale ještě nikdy nejedl,“ provokativně říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.
Zpravodajská hodina nabitá informacemi z domova i ze zahraničí. Hlavní zprávy na CNN Prima NEWS a FTV Prima startují už v 18:55. Co se v nich mimo jiné dozvíte?