Druhá nejsilnější armáda světa? Leda v Rusku po vagnerovcích, tepe Putina exdůstojník KGB

Ruský prezident Vladimir Putin

Bývalý agent KGB Jurij Švec kritizuje Vladimira Putina

Pro Vladimira Putina představuje víkendové dění v Rusku katastrofu. To si myslí bývalý agent sovětské tajné služby KGB Jurij Švec. V rozhovoru pro stanici CNN řekl, že rebelie Jevgenije Prigožina byla posledním hřebíčkem do rakve pracně budovaného obrazu ruského prezidenta. Někdejší špion také poukázal na zničenou pověst ruské armády.

Putin si podle Švece uvědomuje, že víkendový pokus o puč v Rusku dokazuje, že už nedrží otěže moci. „Posledních 20 let balancuje mezi různými frakcemi. Ale teď už není v pozici, kdy by to mohl dělat dál. Sobota a neděle byly posledním hřebíčkem do rakve jeho image, kterou si budoval od začátku století,“ řekl Švec pro CNN.

Někdejší major KGB, který sloužil i jako špion v USA, obvinil Putina z toho, že invazí na Ukrajinu zničil pověst ruské armády. „Byla brána jako druhá nejsilnější na světě. Teď je druhá nejsilnější v Rusku – po vagnerovcích,“ glosoval Švec.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala: Situace v Rusku je nestabilnější, než si mnozí mysleli. Apeloval na společný postup

Zpravodajec se také zamyslel nad osudem Prigožina. „Byl to Putinův poslušný pejsek. Předtím než se potkali, byl těžkým kriminálníkem. To Putin ho stvořil a učinil ho velmi bohatým, slavným a mocným. Teď zradil a Putin už dříve říkal, že existuje jeden zločin, který nedokáže nikdy odpustit – zradu,“ uzavřel Švec.

O tom, co se během víkendu v Rusku skutečně odehrálo, dál panují nejasnosti. Slova bývalého agenta KGB jsou v rozporu s tím, jak celou situaci vnímá ruský opoziční předák Ilja Ponomarjov. Ten v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že pokus o puč byl předem domluvený a vítězně z něj vyšel jak Putin, tak Prigožin.

„Myslím, že Putin chtěl především vylekat zahraniční elity, že ho Prigožin může nahradit a že je ještě horší než on. Že sám Putin je menší zlo a je lepší, když jaderné tlačítko zůstane v rukou Putina než někoho, jako je Prigožin,“ řekl Ponomarjov.

Jurij Švec, který pochází z ukrajinského Charkova, se s Putinem potkal během studií na Andropovově institutu, což bývala vysoká škola spadající pod KGB. U rozvědky později dosáhl hodnosti majora a v letech 1985 až 1987 působil jako sovětský špion ve Washingtonu D.C. Po rozpadu Sovětského svazu ale upadl v nemilost a v roce 1993 se natrvalo přemístil do USA. Do povědomí veřejnosti se Švecovo jméno dostalo v roce 2006, kdy byl považován za jednoho z klíčových svědků kauzy otravy ruského dvojitého agenta Alexandra Litviněnka ve Velké Británii.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva KGB špión převrat puč Rusko agent Rostov Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Jevgenij Prigožin Ilja Vladimirovič Ponomarjov Jurij Švec