Sázkařské šílenství, na Babiše lidé vsadili i 150 tisíc. Jaká je nejvyšší částka na Pavla?

Andreji Babišovi (ANO) bookmakeři velkou šanci v druhém kole prezidentských voleb nedávají. Patrné je to z kurzů sázkových kanceláří. Někdejší premiér totiž od svého vyhraného soudu v případu Čapího hnízda neustále ztrácí, i když v předvečer voleb tento trend lehce zbrzdil. Výrazné zlepšení nepřinesly ani televizní debaty. Přesto lidé sázejí na jeho vítězství stále více peněz. Společnost Tipsport pro CNN Prima NEWS uvedla, že ve čtvrtek přijala rekordní sázky.

Bývalému premiérovi Andreji Babišovi se kampaň ve druhém kole prezidentských voleb zřejmě příliš nepovedla. Reflektují to i sázkové kanceláře, které upravují kurzy. V den voleb má Andrej Babiš kurz 10,5:1 až 11:1.

Babiš ztrácí podle bookmakerů stabilně od vítězného soudu v případě Čapího hnízda. Rozsudek padl v pondělí před prvním kolem prezidentských voleb. Těsně před jeho vynesením měl Babiš kurz 4:1 a necelý den před zasedáním soudu dokonce 5,6:1. Po jeho nepravomocném osvobození klesl na na 3,2:1.

Kandidát na celkového vítěze k pátku 26.1. Tipsport Fortuna Chance
Petr Pavel 1,05:1 1,06:1 1,05:1
Andrej Babiš 10,5:1 11:1 10,5:1
Zdroj: Weby sázkových kanceláří

Od té doby však narůstá, což značí, že sázkaři a bookmakeři mu velké šance na vítězství nedávají. Ve čtvrtek dokonce jeho kurz u společnosti Fortuna dosáhl 12:1. Babiš to na Twitteru komentoval prohlášením, aby na něj lidé začali sázet a vyhráli. Při vsazené tisícovce by totiž mohli vyhrát 12 tisíc korun.

Společnost Tipsport uvedla, že ve čtvrtek přijala rekordní sázky. „Byl to objem 20 milionů korun. Je ale otázkou, jak Babišovo prohlášení mohlo přispět. Vidíme totiž pravidelně, že lidé vsází den předem i na sportovní zápasy,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí Tipsportu Václav Sochor. Uvedl také, že celkový objem sázek na prezidentské volby je 300 milionů korun. Na Andreje Babiše je objem sázek 101 milionů korun a na Petra Pavla 82 milionů korun. Zbytek jsou sázky na volební účast nebo na neúspěšné kandidáty.

Sázková kancelář Tipsport v pátek uvedla, že přijala dosud nejvyšší částku na výhru Petra Pavla. Sázkař totiž vsadil 9,5 milionu korun a v případě svého úspěchu může vyhrát 475 tisíc korun.

Od doporučení Babiše se společnost Fortuna distancovala. Pravděpodobnost Babišova vítězství se totiž pohybuje okolo osmi procent. Navádění sázet na tohoto kandidáta je proto vyložený hazard. „Fortuna je nezávislá, kurzy stanovuje na základě reálné pravděpodobnosti. Ta je v případě vítězství pana poslance aktuálně zhruba osm procent. Je na každém, zda se na něj rozhodne vsadit. Fortuna nebyla a není součástí holdingu Agrofert. Volte srdcem, sázejte chytře,“ uvedla.

Mluvčí společnosti Fortuna Petr Šrain řekl pro CNN Prima NEWS, že za posledních 24 hodin lidé vsadili 15 milionů korun na prezidentské volby. „Největší zájem bývá před samotnou volbou,“ upřesnil. V posledních dnech také padla nejvyšší sázka na Petra Pavla ve výši 2,5 milionu korun na kurz 1,08. „Potenciální výhra je tedy 200 tisíc korun,“ dodal Šrain. V případě Andreje Babiše je nejvyšší sázka 150 tisíc korun při kurzu 12:1. Případný výherce by si tak odnesl celkem 1,8 milionu korun.

K TÉMATU: Jak volí prezidenta v domově důchodců?

Je tedy otázkou, zda Andrej Babiš svou výzvou mohl sázkaře motivovat. Během čtvrtka byl u společnosti Tipsport na jeho výhru kurz 11,5:1, večer spadl na 10,5:1.

Oproti tomu kurz u Petra Pavla naopak stále posiloval, ve čtvrtek večer se pohyboval okolo 1,04:1 až k 1,06:1. To znamená, že v případě vsazené tisícikoruny by sázkař obdržel výhru 40, respektive 60 korun.

Kandidát na celkového vítěze k pátku 13. 1. Tipsport Fortuna Chance
Petr Pavel 1,42:1 1,45:1 1,42:1
Andrej Babiš 3,55:1 3,5:1 3,55:1
Zdroj: Weby sázkových kanceláří

Bookmakeři tedy vidí jeho šance na vítězství za drtivě vysoké. To potvrzuje i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Šance na Pavlův triumf je nyní 93procentní, je tedy větší než těsně po prvním kole volby předminulý víkend. Během minulého týdne se pravděpodobnost Babišova vítězství nejprve o něco zvýšila až na čtvrtečních zhruba 19 procent, od té doby však opět klesá,“ uvedl Kovanda.

Tagy: