DRUHÝ DEN INVAZE: Nikam nejdu, vzkázal Zelenskyj. Evropa dusila ruskou ekonomiku

Redakce CNN Prima NEWS přináší při příležitosti výročí začátku války článkový speciál Pár dní do invaze, který připomíná události, které provázely ruský vpád na Ukrajinu. Přesně před rokem – 26. února 2022, v druhý den invaze – odstřihla Evropa Rusko od systému SWIFT. Kyjev mezitím poděkoval české vládě.

Ruská invaze na Ukrajinu už trvala více než 48 hodin. Plán na bleskovou okupaci Ukrajiny selhal a ruští vojáci začínali chápat, že lidé v napadené zemi je nebudou vítat s vlaječkami v rukách.

Štáb CNN Prima NEWS byl na Ukrajině i v druhý den invaze:

Hlavním cílem útočníka zůstávalo zabrání Kyjeva. Rusko ale přišlo o moment překvapení a bojovalo se prakticky jen na předměstí. Větší úspěchy sbírala Moskva jinde, zejména na jihu a jihovýchodě Ukrajiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Občas rakety, jinak klid. Zrno popsal situaci přímo z Kyjeva, zmínil největší omyly Rusů

Sankcemi proti Rusku

Západ mezitím relativně rychle zareagoval na ruskou agresi. Svět se dohodl na částečném odpojení Ruska od mezinárodního platebního systému SWIFT. Mimoto se rozhodlo o zmrazení ruských rezerv, což dodnes významně ovlivňuje ruskou ekonomiku.

„Zavazujeme se zajistit, že vybrané ruské banky budou odstraněny z komunikačního systému SWIFT. To zajistí, že tyto banky budou odpojeny od mezinárodního finančního systému, což zasáhne jejich schopnost operovat globálně,“ psalo se ve společném prohlášení Evropské komise, Německa, Francie, Itálie, Británie, Kanady a Spojených států.

Velká česká podpora

Už tehdy se mezi přední podporovatele Ukrajiny zařadila Česká republika. Praha odklepla dodávky pistolí, útočných pušek, kulometů i munice. Potají se připravoval i transport těžké techniky ze sovětských časů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj proto tehdy na Twitteru veřejně poděkoval české vládě, jmenovitě premiérovi Petru Fialovi, za významnou podporu. Šéf Kyjeva ve stejné době ujišťoval vlastní občany, že rozhodně nebude nikam utíkat.

„Jsem tady. Nesložíme zbraně. Budeme bránit náš stát,“ vzkázal občanům. Američané mu údajně nabídli odvoz z válečné zóny, Zelenskyj jej ale odmítl.

Velkého úspěchu dosáhla ukrajinská propaganda i jinde. Tamní média totiž informovala o tom, že elitní jednotky Alpha Group u letiště poblíž Kyjeva zabily při boji Magomeda Tušajeva, jednoho z vrchních velitelů čečenských sil a pravou ruku vůdce Ramzana Kadyrova.

Na Ukrajině byl tou dobou i štáb CNN Prima NEWS. „Žijeme v bunkru třetí den. Hodně sousedů odjelo, protože mají děti. Tady je asi pět nebo šest rodin,“ popsal tehdy Jevgenij a zavedl štáb do podzemí rozbombardovaného bytového domu. Tam Ukrajinci nabídli novinářům čaj.

Tagy: