Dufek ostře k vládě: Lidé jsou s penězi na hraně. U moci jsme pět měsíců, reagoval Křeček

odborář Bohumír Dufek

360° (525)

Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka vláda nekrotí inflaci a mnoho Čechů je na hraně s penězi. Poradce premiéra Štěpán Křeček ale v pořadu 360° na CNN Prima NEWS oponoval tím, že podhoubí pro takto vysokou inflaci připravil už kabinet Andreje Babiše (ANO) a Petr Fiala (ODS) vládne zatím jen pět měsíců.

„Propadají se platy, klesá životní úroveň a vláda říká, jak pomáhá. Ta největší pomoc by ale byla krotit inflaci,“ kritizoval Fialův kabinet Dufek, který za Asociaci samostatných odborů požaduje navýšení mezd.

Vláda na to však zatím nepřistoupila. „Obávám se, že se neshodnou, požadavky odborů jsou vysoké. Když jsou tak do výšin vyšponované, pak je na místě ptát se proč,“ uvedl Fialův poradce Křeček.

V pořadu 360° dodal, že nereálné návrhy jsou jen záminka k tomu, aby nebyly naplněny, což má být záminka k demonstracím. Protesty by pak mohly sloužit jako kampaň pro předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středulu, který už projevil zájem zapojit se do boje o Hrad.

Proti tomu se ale Dufek ohradil. „Když je to pravicová vláda, měla by poslouchat občany,“ uvedl. Pomoc pětikoalice je podle něj nedostatečná. „Je spoustu domácností, které jsou na hraně,“ pokračoval. Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že vysokou inflaci roztáčí i nynější vláda.

„Inflaci, která tu je, vytvářela předchozí vláda. Ano, přišel faktor Putin (v únoru začala ruská invaze na Ukrajinu – pozn. red.). Kromě zahraničních silných tlaků jsme se ale loni nejrychleji zadlužovali,“ argumentoval Křeček.

Lavina, která se teď utrhla, tak prý vznikala roky. „Snažím se říkat pravdu a někdy je mi to vyčítáno. Vláda zde vládne pět měsíců, za tu dobu nemohla nic zásadně změnit,“ dodal Křeček.

Tagy:
Vladimir Putin Andrej Babiš ODS Petr Fiala inflace ANO 2011 vláda Bohumír Dufek vláda Petra Fialy Asociace samostatných odborů České republiky