Duha nad Buckinghamem i poslední sbohem královně. Před palácem propukají davy lidí v pláč

Po zveřejnění informace o smrti britské královny Alžběty II., která ve čtvrtek zemřela na zámku Balmoral ve Skotsku, začali lidé shromáždění před Buckinghamským palácem v Londýně zpívat národní hymnu. Zatímco byla vlajka spouštěna na půl žerdi, mnozí propukli v pláč, uvedla televize Sky News. Symbolicky se naproti budově poté, co královna zemřela, objevila dvojitá duha. Mnozí věří, že na počest ženy, která vedla Británii déle než 70 let.

Zprávu o královnině smrti připevnili k branám paláce dva zaměstnanci ve smutečních oblecích. Na stejném místě se objevují oznámení o narození potomka nebo o svatbě v královské rodině. Krátce poté dav třikrát královně provolal slávu a zatleskal. Později lidé začali provolávat slávu také novému králi Charlesovi III., nejstaršímu synovi zesnulé královny a novému panovníkovi.

Dav před královským palácem se neustále rozrůstá, řada médií z místa vysílá živě. Někteří lidé přišli sami, jiní ve skupinách s přáteli či rodinou. V Londýně prší, na místě je vidět záplava deštníků.

Již od odpoledních hodin se u Buckinghamského paláce začaly srocovat davy lidí. Informace, že se zdravotní stav královny zhoršil a její nejbližší spěchají do zámku Balmoral ve Skotsku, přinesla nejhorší obavy. Ty se nakonec potvrdily – Alžběta II. zemřela v odpoledních hodinách obklopena svou rodinou.

Lidé odmítali zprávě věřit

Zpráva o skonu britské panovnice mnohé zastihla právě v Londýně u Buckinghamského paláce. Jak uvádějí weby BBC či NY Post, mnozí přítomní propukli v pláč a zprávě, která byla zdrcující pro celý svět, odmítali uvěřit. „Poté, co zaměstnanci paláce oficiálně oznámili smrt panovnice, nastalo mezi přítomnými ohromující ticho,“ doplnil britský web.

Po většinu odpoledne v hlavním městě Británie pršelo, po oznámení Alžbětina skonu se však obloha vyjasnila a proťala ji duha. Mnozí si jev vykládají jasně – objevil se na počest panovnice, která svůj život zasvětila monarchii.

Vlajka na paláci byla spuštěna na půl žerdi, lidé začali k bráně nosit květiny. Jejich myšlenky se nyní upínají k příbuzným. Mnozí nyní myslí i na jejího vnuka prince Harryho, který se s babičkou nestihl rozloučit. Podle informací webu BBC se pohřeb nejdéle sloužící panovnice očekává v průběhu následujících dvou týdnů.

Tagy: