Z nepopulárního k uznávanému: Británie má nového krále. Jaké přijme Charles jméno?

Novým britským králem se stal nejstarší syn Alžběty II., princ Charles.

Zemřela královna Alžběta II.

Ve věku 96 let ve čtvrtek zemřela britská královna Alžběta II., oznámil Buckinghamský palác, na kterém byla spuštěna vlajka. Šlo o nejdéle vládnoucí panovnici v britských dějinách. Novým britským králem se stal její nejstarší syn, princ Charles. Do povědomí veřejnosti se zapsal také jako manžel princezny Diany. V období jejich rozchodu se Charlesova popularita rapidně propadla. Uznání si však znovu získal.

Největší obavy se naplnily. Ve věku 96 let zemřela britská královna Alžběta II. Strach z nejhoršího provázel celý svět poté, co Buckinghamský palác oznámil, že se zdravotní stav panovnice zhoršil. Do skotského Balmoralu za Alžbětou přijely jak její děti, tak vnoučata.

Novým králem se v okamžiku smrti Alžběty II. stal její nejstarší syn princ Charles. Nově bude nést titul panovník a král Spojeného království a 14 zemí Commonwealthu. Úkol pro Charlese zůstává stejný jako pro jeho matku – bude podepisovat úřední listiny, přijímat státní návštěvy, otevírat parlament a předávat pocty.

Půjde ve stopách matky?

Se jmenováním se pojí také řada zvyklostí, právních procedur a tradic, které určují, co se od britského panovníka očekává, podotkl web Sky News. Nyní je otázkou, zda bude 73letý Charles následovat vzor své matky, nebo přinese jiný typ vlády.

Královnou se Alžběta II. stala v pouhých 25 letech, Charlesovi je přes 70 let a králem se stal v době, kdy jiní lidé chodí do důchodu. Celý život měl možnost sledovat, jak královna panuje. Na rozdíl od své matky, která byla známá tím, že si své osobní názory nechávala pro sebe, Charles se netajil tím, na čem mu záleželo. Jak se postupně utvářela jeho role dědice, věnoval čas důležitým společenským otázkám doby.

Pomáhal lidem prostřednictvím nadace Prince's Trust, budoval mezináboženské vztahy, zasazoval se o řešení klimatických změn a stal se jednou z nejuznávanějších osobností v oblasti životního prostředí. Sdílením svých názorů byl však mnohdy obviňován ze stírání hranic mezi službou veřejnosti a politickým vměšováním.

Uznání veřejnosti si musel získat

Syn Alžběty II. po ní zdědil smysl pro službu a povinnost vůči své zemi. Je pravděpodobné, že bude pokračovat v plnění nabitého programu slavnostních akcí, charitativních závazků a návštěv po celém Spojeném království. Ještě před tím, než se stal králem, podnikal jménem královny zahraniční cesty. Nyní se očekává, že v nich bude pokračovat, a to intenzivněji.

Otázkou ale zůstává, zda bude král Charles mezi svým lidem populární. Byly doby, kdy myšlenka, že by se princ z Walesu stal panovníkem, byla v rozporu s veřejným míněním. Důvodem byl zejména prudký pokles popularity po nevydařeném manželství a smrti princezny Diany, kterou si Velká Británie zamilovala.

S odstupem desetiletí se však zdá, že Britové svůj názor vůči Charlesovi mění. Uznání jak jeho osoby, tak manželky Camilly, roste. Ta se navíc po smrti Alžběty II. stala královnou chotí. S postupem času se ukáže, zda si popularitu udrží, stejně jako to, jaký způsobem bude vládnout.

Jak se bude král jmenovat?

Otázkou zůstává, jaké si král zvolí jméno. Charles má dvě možnosti. Tou první podle webu Express je, že by přijal jméno král Charles III. – česky Karel III. Objevují se však spekulace, že by se mohl vydat jinou cestou a vzdát hold svým nejbližším příbuzným. Charles se narodil jako Charles Philip Arthur George a léta se diskutuje o tom, že by si možná přál vládnout pod jménem Jiří VII.

Právě jeho dědeček si po nástupu na trůn nechal říkat Jiří VI. Je však možné, že král vzdá poctu svému zesnulému otci, princi Philipovi, a titul panovníka by nesl jako král Filip. Jak se nakonec rozhodne, veřejnost zjistí v nejbližší době.

Tagy: