Dušek: Omezení nemocniční péče nelze vyloučit. Páteční počet nakažených je unikátní

šéf ÚZIS Ladislav Dušek

V pátek přibylo v Česku nejvíce nakažených koronavirem za půl roku. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je 4 224 nových případů vzhledem k jiným pátkům unikátní číslo. Ve vysílání CNN Prima NEWS navíc varoval, že v některých regionech může opět hrozit omezení nemocniční péče. Několikrát pak apeloval na všechny občany, kteří zatím nepodstoupili vakcinaci, aby tak učinili.

„Vývoj je rizikový, epidemie zrychluje. Vysoký nárůst nakažených v pátek je unikátní, čísla v tento den s ohledem na menší počet testů jindy spíše klesají,“ zhodnotil Dušek aktuální situaci. Podíl na horší situaci má počasí a také podzimní období, které nahrává šíření viru. Podle Duška se ale prý ještě pořádně nerozjelo.

Dalším důvodem je vysoký výskyt nakažlivější varianty delta. „Nejsme dostatečně proočkovaní. Vidíme jen to, co testujeme. Pokud odhalíme tři tisíce případů, nákaz je ve společnosti samozřejmě vždy více. V období největšího vrcholu epidemie nám modely ukázaly dvakrát až třikrát více, než byl počet pozitivně testovaných,“ vysvětlil šéf ÚZIS.

Podle dat ministerstva zdravotnictví je ve vážném stavu hospitalizováno 123 lidí s covidem. „Není to sice super alarmující číslo, ale může přijít další růst. Omezení nemocniční péče nelze vyloučit. Je to regionálně specifické, nemocnice mají různý lůžkový fond. Když epidemie začne v některém regionu dramatičtěji růst, může to omezit elektivní péči a provoz nemocnic,“ varoval Dušek.

Dodal, že národní dispečink intenzivní péče je opět v denním pohotovostním režimu. Počty podle Duška porostou. Doufá, že důkaz v rostoucích číslech přesvědčí k očkování občany, kteří ještě vakcinaci nepodstoupili. „Bez očkování epidemie neskončí,“ zdůraznil.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková ujistila, že vláda o plošném zpřísnění opatření zatím rozhodně neuvažuje. „Budeme se věnovat klastrům a v ohniscích se opatření udělat musejí. Vidíme vrchol ledovce, v populaci je více skrytých nákaz,“ konstatovala. Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu nakažených v posledních dnech ji páteční číslo nepřekvapilo.

Zájem o očkování roste

V pátek se nechalo naočkovat přes 30 tisíc lidí, nejvíce za jeden den od konce prázdnin. Prudký nárůst začal ve středu poté, co ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že od listopadu si budou muset lidé platit za testy, které neindikuje hygiena po rizikovém kontaktu. Navíc se zkrátí platnost testů – u antigenního na 24 hodin a u PCR metody na tři dny.

„Vidíme, že ministerstvo zdravotnictví prakticky nutí lidi k tomu, aby se nechali očkovat. Potřebujeme se dostat na proočkovanost mezi 80 a 90 procenty,“ uvedl imunolog Václav Hořejší. Sám Adam Vojtěch už v minulosti několikrát přiznal, že právě placené testy budou nástrojem, kterým přitáhnou lidi do očkovacích center. Proočkovanost je v Česku lehce nad 56 procenty.

Například na pražském hlavním nádraží se od sobotního rána tvoří dlouhé fronty desítek lidí. „Už mě k tomu dohnala situace, která se připravuje,“ řekl jeden z nových zájemců o vakcinaci. Lidé stojí na místech bez registrace ve frontě klidně i dvě až tři hodiny.

Tagy: