Byznys: Banky klientům rozšiřují nabídku investic. Proč ale vynechávají kryptoměny?

Pořad Byznys

Byznys - 9.10. v 14:40

Stále více Čechů objevuje možnosti investic. Větší zhodnocení peněz nabízí řada bank, které lákají své klienty i na nejrůznější výhody. Jaké to jsou a proč se banky staví odtažitě ke kryptoměnám? O tom se mluvilo v pořadu Byznys, jehož hostem byl ekonomický redaktor webu CNN Prima NEWS Ladislav Šustr.

V posledních letech roste zájem lidí o investice. Všímají si toho banky, které nabízejí hned několik produktů k uložení peněz za nejrůznější výnosy. „Klientům jdou dnes naproti. Patrné je to také z čísel České spořitelny. V roce 2021 měla banka 20 tisíc investorů, rok poté 70 tisíc a v loňském roce to už bylo 100 tisíc. Je tam tedy zřetelný posun v tom, že lidé mají o investice stále větší zájem,“ řekl v pořadu Byznys Ladislav Šustr.

ČTĚTE TAKÉ: Zvýšit poplatky? Nejdřív definujme, co od médií chceme, míní Nacher. Nezvedly se 20 let, namítl Jakob

Finanční instituce se navíc snaží podporovat i další produkty. „V případě ČSOB při pravidelné investici 500 korun měsíčně či jednorázovém vkladu pět tisíc korun můžete obdržet 20procentní slevu na vstupních poplatcích při sjednání on-line. Banka Creditas například při pravidelné investici 1 500 korun nabízí úrok 4,3 procenta na spořicím účtu. Je vidět, že banky využívají investice k provázání na jiné produkty. Motivují tím klienty,“ řekl dále ekonomický redaktor.

Češi jsou ale podle dat stále konzervativním národem. Nejčastěji totiž na investice využívají penzijní připojištění nebo spořicí účty. Druhý jmenovaný nástroj ale není dnes moc výhodný, protože banky na něm nabízejí velmi nízkou úrokovou sazbu.

Dvě banky proto přišly s nabídkou pořízení akcií. „Jejich přímý nákup nabízí Air Bank nebo Česká spořitelna. Přidávají se tak na stranu známých aplikací Revolut nebo Degiro,“ řekl Šustr. U obou bank se ale liší poplatky. U Air Bank například za nákup či prodej akcie zaplatíte 0,2 procenta z provedeného obchodu, přičemž částka je minimálně dvě eura. Spořitelna vám strhne za nákup zahraniční akcie 0,4 procenta z provedeného obchodu. Minimální částka je ale 17 eur.

Otázka padla také na kryptoměny. Ty totiž v nabídkách bank vůbec nenajdeme. Proč tomu tak je? Banky jsou konzervativní společnosti a jsou vůči kryptoměnám ostražité. Raději sáhnou po dluhopisech, které jsou známé stovky let, než po relativně mladých kryptoměnách. Pro banky jsou totiž stále velmi rizikové. „Za poslední roky se ale jejich pohled na ně mění,“ dodal Šustr.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl provést diváka přístupnou a srozumitelnou formou světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů. Pořad sledujte každou středu ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

Tagy:
peníze banka investice ekonomika akcie Česká spořitelna kryptoměna finanční služby poplatek bankovnictví Air Bank makroekonomie Ladislav Šustr produkty a služby ekonomika, obchod a finance