Mladíci zdemolovali pelhřimovský babybox. Zřejmě šlo o opilecké řádění, natočila je kamera

Dva nezletilí zničili pelhřimovský babybox.

Vandalové zničili babybox

Zachraňuje dětské životy, ale ani to vandaly nezastaví. Dvojice nezletilých pachatelů zcela zdemolovala babybox v areálu pelhřimovské nemocnice. Škody jdou do desítek tisíc korun. Jejich návrat domů pod vlivem alkoholu bude mít nejspíš dohru. Výtržníky zachytily kamery, to je vylekalo a raději se policii sami přiznali.

Červený alarm se na monitoru rozblikal v neděli brzy ráno, žádnému dítěti ale nešlo o život, v ohrožení byl tentokrát samotný babybox. Podle všeho to vypadá na opilecký výstřelek. Vandalové se posilnili alkoholem a po vystřízlivění je nejspíš samotné překvapilo, jak velkou způsobili škodu.

ČTĚTE TAKÉ: Čerstvě narozené nemluvně v Praze bydlelo s rodiči ve stanu. Ti byli navíc opilí

„Po řádění bylo nutné babybox odmontovat. Servisní firma si ho odvezla na dílnu, kde musí provést jeho revizi a opravu vážícího systému,“ popsal pro CNN Prima NEWS náměstek hospodářsko-technického oddělení Nemocnice Pelhřimov Petr Adam.

„Za trestný čin poškození cizí věci hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok,“ uvedla k případu policejní mluvčí Michaela Lébrová. Vandalové jsou ještě mladiství, proč to udělali, musí vysvětlit policii i rodičům.

Oprava bude trvat několik dní

Pelhřimovský babybox vznikl jako jeden z prvních u nás a zachránil už dva chlapce – Karla a Jaroslava. Teď je ale pro matky v tíživé situaci mimo provoz. „Doporučili bychom, aby matky vyhledaly jiné zdravotnické zařízení v okolí, které babybox vlastní, to znamená třeba nemocnici v Jihlavě, v Havlíčkově Brodě nebo v Jindřichově Hradci,“ řekla mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová.

Tady mělo ale pátrání rychlý konec. Policistům stačily záznamy kamer a vydali výzvu – ve středu ráno se dvojice mladých vandalů přihlásila. Než se ale zničený babybox podaří opravit, potrvá to i několik dní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Muž svěřil řízení auta malému chlapci. Natáčel ho telefonem a povzbuzoval, aby zrychlil

Tagy: