Dvacet čtyři let od tragické smrti princezny Diany: Jak zněla její poslední slova?

Princezna Diana s korunkou v roce 1987

24 let od smrti Diany

Kdo si někdy vzpomněl na princeznu Dianu, pravděpodobně se také zamyslel i nad její smrtí. Od tragické autonehody, kolem které vznikl nespočet konspiračních teorií, uplynulo již 24 let. Jméno „Lady Di“ však společností rezonuje dodnes, a s ním i celý příběh oblíbené členky královské rodiny. Co se stalo v den neštěstí? Jak na nehodu reagovala monarchie? A jak zněla Dianina poslední slova?

Obětavá, okouzlující, upřímná a lidmi milovaná. Princezna Diana byla jednou z nejznámějších žen po celém světě. Její život však předčasně a tragicky vyhasl v jejích šestatřiceti letech.

Poslední srpnový den roku 1997 narazil Mercedes, v němž jela se svým přítelem Dodim Al-Fayedem, bodyguardem a řidičem Henrim Paulem, ve více než stokilometrové rychlosti do 13. pilíře pařížského tunelu Pont de l’Alma nedaleko Seiny.

Posádka se snažila ujet paparazzi, kteří Dianu pronásledovali. Řidič Henri Paul však řízení ve vysoké rychlosti nezvládl a naboural. Navíc údajně řídil pod vlivem alkoholu a antidepresiv. Henri Paul a Dodi Al-Fayed zemřeli na místě. Diana však podle svědků vypadala, že není těžce zraněná, dokonce se „hýbala a mluvila“.

Stačil by bezpečnostní pás

Záchranáři ji ale i tak okamžitě převezli do pařížské nemocnice Pitié-Salpêtrière. Podle prvotních zpráv měla otřes mozku, zlomenou ruku a rozřízlé stehno. Následně se však zjistilo, že její zranění jsou mnohem rozsáhlejší, a to především v oblasti hrudníku. Lékaři jí dokonce přesunuli srdce z levé strany hrudníku na pravou, přesto se jim ho však nepodařilo znovu nahodit.

Princezna Diana podlehla vnitřnímu krvácení, které způsobila natržená plicní tepna, ve čtyři hodiny ráno. Její poslední slova popsal hasič Xavier Gourmelon, který k vraku auta dorazil mezi prvními. Při vyprošťování Diana prý neustále opakovala, že jí zranění bolí. Nakonec podle Gourmelona řekla: „Ach můj bože, co se to stalo?“

Doktor Richard Sheperd, přední britský forenzní patolog, však tvrdí, že Diana zemřít nemusela. „Její specifické zranění je tak vzácné, že se domnívám, že za celou svou kariéru jsem takové neviděl,“ uvedl v roce 2019 ve své knize Unnatural Causes (Neobvyklé příčiny, pozn. red.), kterou citoval web Daily Mail.

Podle něj by stačilo, kdyby byla Diana během jízdy připoutaná bezpečnostním pásem. „Kdyby byla připoutaná, pravděpodobně by se o dva dny později objevila na veřejnosti s podlitinou u oka, možná trochu udýchaná kvůli zlomenině žeber a se zlomenou rukou,“ napsal Shepherd. Jediný přeživší fatální autonehody, Dianin bodyguard Trevor Rees Jones, během neštěstí pás měl.

Nechala za sebou dva malé syny

Kolem havárie vznikl nespočet konspiračních teorií, všechny však byly později vyvráceny. Vyšetřování smrti princezny Diany se uzavřelo 14. prosince 2006 jako fatální autonehoda. Dianě bylo 36 let a zanechala za sebou dva malé syny, tehdy patnáctiletého prince Williama a dvanáctiletého prince Harryho. Ti se v době neštěstí nacházeli na zámku Balmoral ve Skotsku.

Princezna Diana měla oba syny se svým bývalým manželem a následníkem britského trůnu princem Charlesem. Tehdy ještě Diana Spencerová se se svým budoucím mužem setkala na podzim roku 1977. S královskou rodinou se znala, vyrůstala totiž nedaleko zámku Sandrigham v Norfolku.

„Přestože s ním tehdy chodila princeznina starší sestra Sarah, na mírně zakulacené a mile roztržité Dianě zaujala prince zejména její bezprostřednost,“ vysvětlil historik a spisovatel Kamil Rodan. S Charlesem se poté začali vídat víc a 29. července 1981 se s Dianou vzali v londýnské katedrále sv. Pavla. Na obřad bylo pozváno 3 500 lidí a v televizi ho po celém světě sledovalo 750 milionů diváků.

Konspirace kolem prince Charlese

Pro Charlese však Diana nebyla první volbou. Byl zamilovaný do Camilly Parkerové Bowlesové, současné vévodkyně z Cornwallu a Charlesovy druhé manželky. Manželství s Dianou trvalo jen 15 let, skončilo 28. srpna 1996, rok před smrtí Lady Di. Konspirační teorie okolo Dianiny smrti se motají i kolem prince Charlese.

Britská policie totiž v souvislosti s jejím úmrtím vyslýchala i jejího někdejšího chotě. Objevila závažnou zprávu, kterou princezna necelý rok před tragickou nehodou napsala na kus papíru. V ní vyjádřila obavy o svůj život a obvinila prince Charlese, že se ji chystá zabít.

„Sedím dnes u svého stolu, je říjen a toužím po tom, aby mě někdo obejmul, povzbudil, abych zůstala silná a měla hlavu stále vysoko. Tahle fáze mého života je ta nejnebezpečnější. Můj manžel plánuje nehodu v autě. Selhání brzd a vážné zranění hlavy,“ napsala údajně Diana v poznámce, která se podle Daily Mailu po letech dostala do rukou jejímu bývalému komorníkovi. Ten ji předal policii.

Nejstíhanější člověk moderní doby

Tragická autonehoda zasáhla miliony lidí po celém světě i samotnou britskou monarchii. Královna Alžběta II. se po neštěstí dostala pod přísnou kontrolu. Smrt Lady Di navíc oznámila až po pěti dnech od osudné události. Za to britská monarchie od veřejnosti schytala kritiku. Královna po nehodě zůstala se svými vnuky, před kterými údajně schovávala titulní strany novin, aby se o smrti své matky nedozvěděli skrze média.

Pohřeb princezny Diany se konal 6. září 1997. Na televizních obrazovkách ho sledovaly více než dvě a půl miliardy lidí. Dianin bratr, Lord Spencer, za její smrt vinil především média a svou sestru prohlásil za „nejstíhanějšího člověka moderní doby“.

Tagy: