Putin má plán na útěk a tučnou rezervu k tomu. Vybral si dvě země, tvrdí ruské médium

Ruský prezident Vladimir Putin

Více než 300 miliard v hotovosti a ve zlatě si měl podle některých informací „odložit“ ruský prezident Vladimir Putin ve Středoafrické republice. Právě tato země by mohla být i jednou z destinací, do níž by šéf Kremlu uprchl v případě, že by se situace kolem války na Ukrajině začala pro Rusko nepříjemně vyvíjet. Finanční rezervu by navíc měli hlídat členové Vagnerovy skupiny.

O údajném plánu útěku informoval na Telegramu ruský zpravodajský kanál General SVR, který zveřejňuje interní informace z Kremlu. V minulosti například uvedl, že Putin trpí rakovinou, Parkinsonovou chorobou a schizoafektivní poruchou.

O podobných plánech Putina už prosakovaly informace dříve. Například v létě informoval web Sky News, že v případě nepříznivého vývoje války na Ukrajině, by se mohl ruský vůdce uchýlit do Běloruska, Sýrie, Myanmaru, Venezuely či Íránu.

Podle aktuálních informací kanálu General SVR  se nyní seznam zúžil a Putin považuje Středoafrickou republiku „za jednu ze dvou destinací, kam by se mohl v nouzové situaci evakuovat sebe a své blízké – a to mimo území Ruské federace“. Právě z toho důvodu by měl v africké zemi mít schovanou tučnou finanční rezervu: údajně se jedná v přepočtu o více než 340 miliard korun v hotovosti a ve zlatě.

„Únikový“ fond by měl Putin mít ukrytý v podzemních skladech, kde ho navíc chrání členové Vagnerovy skupiny, žoldácké skupiny, která je vůči Putinovi loajální, a která v africké zemi od roku 2018 působí. Verzi, že by šéf Kremlu plánoval v případu nouze utéct do Středoafrické republiky, napomáhá i fakt, že Putin s prezidentem státu nedávno telefonoval.

Putin si ověřil loajalitu

Podle oficiálních státních ruských médií s Faustinem-Archange Touadérou v pátek Putin řešil dodávky ruského obilí a hnojiv do Afriky. Dále měli jednat o vzájemné spolupráci v oblasti energetiky, obchodu či politiky. General SVR však tvrdí, že skutečným cílem telefonátu bylo ověření si „loajality afrického vůdce“, cituje web Mirror. Která země by měla být údajnou druhou destinací, kanál nespecifikoval.

A kdo by měl podle posledních informací Putina na jeho cestě ze země doprovodit? Nejčastěji se skloňuje jméno Aliny Kabajevové – údajné dlouholeté milenky šéfa Kremlu, s níž má mít několik dětí. Neoficiálně se o bývalé ruské gymnastce hovoří jako o „první ruské milence“ – jedná se o odkaz na neoficiální první dámu.

Tagy: