EK dělá kotrmelce, peníze půjdou Hamásu. Poslanci kritizovali záměr von der Leyenové

Partie 15. října 2023

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 15.10.2023

Poslanci vládních i opozičních stran kritizují snahu Evropské komise zvýšit pomoc Pásmu Gazy na 1,85 miliardy korun. Podle nich mohou být finance zneužity teroristy z hnutí Hamás, kteří za ně nakoupí další zbraně. V pořadu Partie Terezie Tománkové se politici shodli, že je potřeba důkladná revize poskytované humanitární pomoci. TOP 09 navíc navrhuje, aby se finanční podpora pozastavila.

Krvavé útoky teroristů na území Izraele se staly tématem druhé části nedělního pořadu Partie na CNN Prima NEWS. Poslankyně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová řekla, že se jí násilí vůči izraelským občanům velmi dotklo. Proto je rozladěná, že Evropská komise chce do Pásma Gazy posílat více peněz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda se jen tváří, že škrtá, řekl Havlíček. ANO by s námi výdaje neřezalo, reagoval Skopeček

Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová v sobotu oznámila, že Evropská unie s okamžitou platností ztrojnásobí objem humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, nově to bude 75 milionů eur (1,85 miliardy Kč). Dodala, že komise se ujistí, že pomoc se dostane těm, kteří ji opravdu potřebují. „Vyjádření předsedkyně Evropské komise zůstalo pouze u revize. Podle mého je humanitární pomoc potřebná, ale musí být přísně kontrolována. Nesmí totiž být zneužitá militantním hnutím Hamás,“ řekla k tomu politička z ANO.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba je dobře, že vláda a opozice v tomto případě souhlasí. „Z prohlášení Evropské komise jsem poměrně rozpačitý. Na výkonném výboru TOP 09 jsme se usnesli, že požadujeme pozastavení a přezkoumání dosavadní finanční podpory palestinské samosprávy,“ sdělil. „Doufám, že jednostranné oznámení komise ještě není konečné a bude se projednávat v Evropském parlamentu,“ dodal Jakob.

Poslankyně hnutí SPD Marie Pošarová řekla, že komise dělá nesmyslná gesta: „V posledním týdnu předvádí kotrmelce. Nejdřív uvede, že pozastaví pomoc, a nakonec ji ztrojnásobí. Jsem z toho taktéž rozpačitá.“ Připomněla, že v Gaze vládně už přes 15 let Hamás a veškerá pomoc proudí k němu.

Lochman: Místo peněz dodejme léky a jídlo

Podobně mluvil i čtvrtý zástupce diskuse Ondřej Lochman z hnutí STAN. „Je potřeba revidovat financování. Máme také usnesení naší programové zahraniční rady, která hovoří o tom, že financování by mělo být pozastaveno do propuštění veškerých rukojmích,“ zdůraznil.

Podle něj nemají do Pásma Gazy proudit žádné peníze a spíše by se měl najít způsob, jak lidem doručit potraviny či léky. „Jsem často pro politiku Evropské unie. V tomto případě jsem ale rozpačitý a žádám naše europoslance, aby na věc dohlédli,“ dodal Lochman.

Tagy: