Ekologická katastrofa. Únik ropy zasáhl pobřeží Izraele, moře vyplavuje mrtvá zvířata

Zhruba 160 kilometrů izraelského pobřeží zamořily zbytky ropy, která vytekla asi před týdnem z neznámého plavidla ve východním Středomoří. Na plážích leží mrtvé ryby a želvy, ale i velryba. Podle Izraelců jde o nejhorší ekologickou katastrofu za posledních deset let, píše web The Times of Israel.

Izrael se potýká s „nejhorší ekologickou katastrofou za posledních deset let“, uvedl v sobotu šéf Úřadu pro ochranu přírody a park Shaul Goldstein. Obrovské množství ropy způsobilo škody na většině středomořského pobřeží země, informuje web The Times of Israel.

Na tamních plážích našli řadu mrtvých zvířat, od želv, ryb až po sedmnáctimetrového plejtváka. Tým expertů z něj odebral vzorky, aby se pokusil zjistit příčinu smrti. Izraelský úřad pro ochranu přírody a parků uvedl, že velryba byla mladá.

Řada lidí se proto dobrovolně zúčastnila operace čištění pláží podél izraelského pobřeží Středozemního moře. Někteří z nich však museli být v sobotu hospitalizováni, protože se nadýchali toxických výparů.

Po incidentu izraelský úřad vyzval tamní obyvatele, aby se drželi dál od pláží. „V této chvíli žádáme veřejnost, aby sama pláže nečistila. Čištění vyžaduje použití vhodných ochranných prostředků a řádnou selekci zbytků na vhodné místo,“ uvedl úřad ve svém prohlášení.

תודה רבה למאות החיפאים שבאו בהתנדבות ומתוך אהבת הסביבה והים לנקות את החופים בעקבות פליטה של גושי זפת מהים לרצועת החוף של...

Posted by ‎עיריית חיפה‎ on Saturday, February 20, 2021

Ministerstvo ochrany životního prostředí v sobotu uvedlo, že při pozorovacím letu byly nalezeny ropné skvrny, které se pohybovaly ve směru k plážím v Haifě a nacházely se ve vzdálenosti 200 až 500 metrů od pobřeží. Nehoda zatím nemá viníka.

Tagy: