Ceny mléčných výrobků letí vzhůru. Ekonom zmínil vliv veder, přidal však i dobrou zprávu

Ekonom Pavel Peterka

Ekonom Peterka k cenám potravin

Tři měsíce před Vánocemi je cena másla nejvyšší od začátku roku. Podle ekonoma Pavla Peterky za to mohou velmi teplé letní měsíce. Uvedl to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Do cen potravin by se podle něj naopak nemusely promítnout ničivé povodně, které Česko zasáhly v polovině září. Roli v tom podle něj hraje fakt, že deště byly spíše lokální a velká část potravin v regálech českých supermarketů je z dovozu.

V poslední době překvapily zákazníky nečekaně vysoké ceny mléčných výrobků. „Zemědělské svazy zdražení produktů s mléčným tukem zdůvodňují tím, že mimořádně teplé měsíce vedly k tomu, že kravské mléko má méně tuků,“ uvedl Peterka ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo může za zdražování másla? Podle Kučery potravináři a řetězce. Prouza nesouhlasí

Proto se na výrobu tučnějších výrobků musí využít více litrů mléka. To podle Peterky vede k nákladovým tlakům na růst ceny. Ovlivněny tím jsou zejména ceny bílých jogurtů, sýrů či másla, které je nyní nejdražší od začátku roku. Kostka másla v obchodech momentálně stojí bez slevy nejčastěji 60 až 70 korun. Ve slevě ji lze najít i za 40 korun – ovšem z dovozu.

Za tak vysoké ceny nemůže podle předsedy Zemědělského výboru Tomáše Kučery (TOP 09) pouze tučnost mléka. „Proběhlo šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který konstatoval činnost oligopolu nebo oligopolní chování jak u potravinářských, tak u prodejních řetězců,“ řekl.

„Je vidět, že pan poslanec není zemědělec a neví, jak počasí dopadá na cenu zemědělských komodit,“ komentoval to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Ve velkých vedrech podle něj nemají krávy takový hlad a méně se pasou, což se pak projeví na jejich mléčné užitkovosti (množství vydojeného mléka a jeho kvalita za určité časové období, pozn. red.).

Jak se do cen promítnou povodně?

Do cen potravin se podle Peterky naopak nepromítnou nedávné rozsáhlé povodně. „Na regálech našich obchodů se neobjevují jen české výrobky, ale také spousta potravin ze zahraničí. Tyto deště a povodně byly hodně lokální, takže na cenách dovezených potravin, ať už z východní nebo západní Evropy, by se to projevit příliš nemělo,“ popsal ekonom.

Cena však s přicházejícím podzimem zřejmě vzroste u potravin, které v tomto ročním období zdražují dlouhodobě. Typické to je podle Peterky například pro zeleninu.

V poslední době však lze pozorovat také zlevnění některých potravin. „Řada potravin oproti srpnu zlevnila. Jedná se třeba o vepřové maso, případně konzumní brambory nebo jablka,“ dodal Peterka ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Povodně nejsou tak ničivé, aby se musel zvýšit schodek rozpočtu, říká Kovanda. Křeček to odmítá

Tagy:
jídlo léto zemědělství povodeň ceny ekonomika CNN Prima NEWS Tomáš Prouza mléko Tomáš Kučera makroekonomie máslo Pavel Peterka mléčný výrobek produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny