Proč jsou drahé potraviny? Trh nefunguje, řetězce si vytvořily oligopol, říká Kučera

Poslanec TOP 09 Michal Kučera

Co na to vaše peněženka 18.9.2024

Obchodní řetězce si v České republice vytvořily oligopolní tržní prostředí a tím určují ceny vybraných potravin, uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka ve vysílání CNN Prima NEWS předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09). Zároveň se pozastavil nad tím, proč stát nemá účinné nástroje, kterými by problematickému jednání mohl zamezit. Drůbežář David Bednář Kučerův postoj nesdílel.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže již dříve jednoznačně konstatoval oligopolní chování jak právě u potravinářských výrobců, tak samozřejmě u těch prodejních řetězců,“ nechal se slyšet Kučera. Oligopolní chování velkých hráčů na trhu se může následně projevit například bezdůvodně vysokými cenami vybraných potravin.

ČTĚTE DÁLE: Už nebudete potřebovat peníze ani kartu. Dvojice řetězců v Česku nabízí revoluční možnost platby

Podle Kučery se český maloobchod a potravinářství s problémem potýkají již dlouhá léta. „My jsme tady dopustili za posledních 30 let vznik nefunkčního trhu,“ uvedl poslanec. „Je tady několik prodejců, řetězců, kteří mají opravdu silné postavení,“ konstatoval.

„Je třeba, aby stát tohle řešil, bohužel na to nemá v současné chvíli nástroje,“ dodal skepticky. Inspiraci v narovnání tržního prostředí by hledal v zahraničí. „Německo, Rakousko, tam všude existuje nějakým způsobem konkurence,“ vyjmenoval Kučera. Velkým handicapem v přijímání regulatorních nařízení v českých podmínkách je velikost tuzemského trhu, který je podle Kučery příliš malý.

S Kučerovým názorem ve studiu nesouhlasil generální ředitel Drůbežářských závodů Klatovy David Bednář. Z jeho pohledu tržní prostředí v zemi funguje dobře. „Nesouhlasím s tím, že tady není konkurence, je obrovská,“ uvedl Bednář. Jako příklad uvedl dovoz potravinářských produktů ze zahraničí, zejména z Polska a východní Evropy. Tuzemské firmy se podle něj musí s touto konkurencí dlouhodobě vyrovnávat.

Bednář by uvítal větší podporu pro české potravináře ze strany státu. „Potraviny by měly být státní priorita,“ nastínil drůbežář, který je zklamaný i z přístupu veřejnosti. „Já tady pořád vidím jenom házení klacků pod nohy a osočování, že vlastně potravináři způsobili inflaci,“ uzavřel zklamaně.

Celý díl pořadu Co na to vaše peněženka je k vidění ve videu výše.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stát brání levnějšímu dovozu potravin, zlobí se obchodníci. Ministerstvo vyhlášku hájí

Tagy:
jídlo Německo Polsko Rakousko ceny ekonomika Česko Klatovy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže makroekonomie Michal Kučera Co na to vaše peněženka Východní Evropa oligopol produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny