Ekonomika Velké Británie je v recesi. Uškodil i den volna při pohřbu královny Alžběty

Podél cesty, kudy projížděla královnina rakev, stály desítky tisíc lidí.

Kdo je nový britský premiér?

Výkon britského hospodářství se ve třetím čtvrtletí snížil. A je dokonce menší než před třemi lety, tedy ještě v předpandemickém období. S odkazem na britský Národní statistický úřad to uvedla americká stanice CNN.

Hrubý domácí produkt Velké Británie se v období od července do září mezičtvrtletně snížil o 0,2 procenta. Skončilo tak období pěti čtvrtletí nepřetržitého hospodářského růstu. Velká Británie je navíc zatím jedinou ekonomikou v recesi ze skupiny G7, která zahrnuje sedmičku nejbohatších zemí světa. A britský HDP je dokonce o 0,4 procenta nižší než ve stejném období roku 2019, tedy ještě před propuknutím koronavirové pandemie.

„Čtvrtletní pokles jde na vrub zpracovatelskému průmyslu, který zaznamenal rozsáhlý propad ve většině průmyslových odvětví. Služby celkově stagnovaly, ale odvětvím orientovaným na spotřebitele se dařilo špatně, s výrazným poklesem maloobchodu,“ cituje CNN šéfa britského Národního statistického úřadu Darrena Morgana.

Lidem klesá kupní síla

Statistici rovněž uvedli, že na britské ekonomice se negativně projevil volný den, který byl vyhlášen na 19. září kvůli pohřbu královny Alžběty II. Tehdy měla řada provozoven zavřeno a jen v samotném září hrubý domácí produkt poklesl o 0,6 procenta.

Hospodářský pokles má ale hlubší příčiny. Jednou z těch hlavních je propad reálných příjmů obyvatelstva kvůli inflaci, která je nejvyšší za posledních 40 let a která již přesáhla 10procentní hranici.

Brity čeká nejdelší recese od války

„Nižší nákupní apetit spotřebitelů se pravděpodobně podepíše na poklesu HDP i během čtvrtého čtvrtletí,“ uvedl pro americkou CNN James Smith, ekonomický analytik banky ING.

Rovněž centrální banka Bank of England minulý týden varovala, že britské hospodářství může zažít nejdelší recesi od 40. let minulého století. Navíc připomněla, že ekonomický propad ve třetím čtvrtletí kontrastuje s růstem ve Francii a Německu o 0,2, a Itálii o 0,5 procenta.

Bank of England také uvedla, že hospodářský vývoj Velké Británie bude nejspíše odlišný i od celé eurozóny. Evropská komise totiž předpovídá hospodářskému bloku v příštím roce i v roce 2024 růst HDP, zatímco Bank of England očekává, že britská ekonomika zůstane v recesi po příští dva roky.

Tagy: