Sunak se rázně ujal vlády, důvěra v britskou ekonomiku roste. Některým ale vadí jeho bohatství

Rishi Sunak

Britský premiér si nebere servítky

Nový britský premiér Rishi Sunak se sebevědomě ujímá vlády a už po několika dnech je cítit změna. Důvěra v britskou ekonomiku totiž stoupá. Jeho původ a pohádkové bohatství ale stále některé obyvatele ostrovní monarchie zneklidňují.

Praktikující hinduista Rishi Sunak v sídle britského předsedy vlády v Downing Street 10 ve středu oslavil konec svátku Díválí. Před tím vystupoval v parlamentu, kde se hájil před kritikou opozice, které vadí, že nevzešel z řádných voleb. „Předseda opozice mluví o mandátech, o hlasech, o volbách. Je to celkem zábavné od člověka, který se pokusil zvrátit největší demokratické volby v historii této země,“ bránil se premiér s odkazem na brexit.

Přestože Sunak se k ještě žádné akci nedostal, důvěra v britskou ekonomiku roste. „Dá se očekávat, že dojde k uklidnění trhů. Trhy zjevně věří, že je Sunak správná volba,“ podotkl Matěj Trávníček, politolog žijící ve Spojeném království.

Britská veřejnost je ale opatrnější. Premiér je totiž bohatý konzervativec, někteří lidé se tak bojí, že i přes velkou inflaci nepřistoupí k valorizaci penzí. „Myslím si, že nemůžete pochopit to, čím si obyčejní lidé procházejí, když máte asi 730 milionů liber. To je prostě šílené,“ vyjádřila se pětadvacetiletá Megan Hooperová, která pracuje v oblasti ochrany duševního zdraví. „Má peníze a vysmívá se nám,“ domnívá se jedna z důchodkyň.

Sunakova matka se narodila v Tanzanii, jeho otec pak pochází z Keni, oba jsou indického původu. V otázce migrace ale u britského premiéra převažuje konzervatismus nad jeho kořeny. Přistěhovalectví chce omezovat jen na vzdělané a kvalifikované. „Je odhodlaný zajistit kontrolu našich hranic a veřejnost oprávněně očekává, že budeme regulovat imigraci,“ stálo ve vyjádření kanceláře předsedy vlády.

Tagy: