Ukrajina na vedlejší koleji? Válka půjde pro Brity stranou, Sunak chce řešit ekonomiku

Britský premiér Rishi Sunak

Válka na Ukrajině (3.11.2022 6:30)

Britský ministerský předseda Rishi Sunak má za sebou první týden na nejvyšším volitelném politickém postu Spojeného království. Na domácím poli má nejvíce práce s řešením hospodářské krize, svět pak zajímá, zda se pod jeho vedením nějak zásadně změní postoj Velké Británie vůči Rusku a Ukrajině. Může dojít k obratu?

Samotný Sunak trvá na tom, že se na postoji ostrovního království vůči Rusku a Ukrajině nic nezmění. Válka podle něj musí být „dotažena do úspěšného konce“, přičemž promluvil na straně Ukrajiny.

Kyjevu dal navíc jasný signál, že se stále může na Londýn spolehnout, když ve funkcích ministrů obrany a zahraničí ponechal Bena Wallace, respektive Toma Cleverlyho. Prvně zmiňovaný na tomto postu působil již za Borise Johnsona.

První Sunakův telefonát se zahraničním politikem byl s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Měl mu potvrdit, že Ukrajina má od Britů kvůli ruské agresi „plnou podporu“.

Na sociálních sítích se diskutovalo o možnosti, že Sunak by mohl dokonce přistoupit k tomu, že by odtajnil materiály tajné služby MI6, které se týkají ruských agentů na území Evropy, včetně Ukrajiny. Zatím se však jedná o spekulaci.

Dostojí Sunak svým slibům?

Na první pohled to působí, že se Londýn i nadále bude snažit v maximální možné míře podporovat Zelenského v obraně proti Rusům. Do hry ovšem vstupují rozsáhlé domácí problémy, které můžou Ukrajinu jednoduše odsunout na druhou kolej.

Sunak jako svoji hlavní prioritu při nástupu na post ministerského předsedy označil stabilizaci domácí ekonomické situace. Jeho předchůdkyně Liz Trussová se zapřísahala, že do roku 2030 navíc zvýší výdaje na obranu až k hodnotě tří procent hrubého domácího produktu. Sunak se k tomuto ovšem odmítl připojit.

„Znamená to, že tomu, co ve své mysli považuje za bezpečnost veřejných financí, dá přednost před budováním ozbrojených sil. A to i v momentě války v Evropě a napětí v Pacifiku,“ popsal pro Politico analytik z think tanku Atlantic Council Ben Judah s odkazem na aktuálně ještě vypjatější vztahy mezi Čínou a Tchaj-wanem.

Názory nového britského premiéra na válku jsou údajně takové, že není tak zanícený jako byli Boris Johnson nebo Liz Trussová. Podle dubnového článku Sunday Times Sunak prý věřil, že jednoho dne bude možné se nějakým způsobem dohodnout s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Vzpomínání na Borise

List Politico zároveň připomíná, že Johnson i Trussová byli před premiérskou funkcí šéfy britské diplomacie, tudíž na denní bázi řešili a vnímali události v zahraničí. Oproti tomu Sunak má ekonomické vzdělání a byznysovou kariéru před politikou, v politice pak coby bývalý ministr financí řešil právě ekonomickou stránku věci. Podle Judaha se tak nový předseda vlády bude na zahraniční události dívat především ekonomickým pohledem.

„O zahraniční politiku se příliš nezajímá,“ nechal se slyšet analytik s tím, že Sunakova síla tkví ve znalosti ekonomie. Primárně ho tak údajně nebude zajímat vyřešení války na Ukrajině, nýbrž stabilizace finančních trhů na domácí půdě.

Zdá se, že samotní Ukrajinci by v Downing Street č. 10 nejradši znovu viděli Borise Johnsona. „Johnsona prostě Ukrajinci nemůžou nemilovat,“ popsal pro Politico Mychajlo Mychajlov, který v ukrajinském městě Luck nedávno otevřel svůj nový bar, jenž nese jméno po britském expremiérovi. „Je extravagantní. Jezdí na motorce, pije pivo, pořádá party. Britové to moc nemusí, ale my vidíme celý obrázek. Líbí se to hlavně ukrajinským mladým,“ popsal vlastník baru, co imponuje Ukrajincům na Borisi Johnsonovi.

Na Johnsona bude zajisté v dobrém vzpomínat i Zelenskyj. Byl to právě bývalý britský premiér, který se tajně hned dvakrát vydal do Kyjeva, aby Ukrajince viditelně podpořil. Mnohým mohly utkvět v paměti záběry, jak se dvojice státníků v doprovodu svých ochranek a nejbližších spolupracovníků prochází po Kyjevě. Ukrajina se však nyní musí obejít bez Johnsona a doufat, že Sunak se nakonec projeví jako spojenec, na kterého se bude moct spolehnout.

Tagy:
válka Londýn Velká Británie Ukrajina Boris Johnson Rishi Sunak Rusko Kyjev Liz Trussová Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu