Paroubek: Z dezinformátora Vrabela udělali bubáka. Do eurovoleb chci Maláčovou a Haška

Sjednotit levici, vyrukovat se staronovými jmény a urvat si několik mandátů v příštích eurovolbách. Takové plány má bývalý premiér za sociální demokraty Jiří Paroubek se svým spolkem Nespokojení, z něhož má na podzim vzejít politické hnutí. V úterý odpoledne plánuje shromáždění svých podporovatelů na Malostranském náměstí, zatímco nedaleko budou poslanci projednávat snížení valorizace důchodů. Paroubek na dotaz redakce CNN Prima NEWS odmítl, že by ho jeho dřívější účast na dvou protivládních protestech – kde se objevili i zástupci dezinformační scény – mohla nějak uškodit. „Já mluvím jenom pravdu. Nemyslím, že to, co jsem slyšel na demonstracích, byly dezinformace,“ uvedl.

Paroubkovo shromáždění se odehraje na pozadí mimořádné schůze v Poslanecké sněmovně, kde budou vládní zákonodárci bojovat s opozicí o schválení snížení valorizace penzí. Zatímco hnutí ANO a SPD slíbily „peklo“ v jednacím sále, na rozkopaném Malostranském náměstí se mají objevit představitelé neparlamentních levicových uskupení, jako jsou Suverenita, Domov nebo Národní socialisté – levice 21.

„Nebude se to lišit od toho, co se bude řešit v Poslanecké sněmovně. Mimoparlamentní hnutí se sejdou na shromáždění a řeknou své názory na chybný krok vlády – na zmrzačení valorizačního schématu,“ nastínil Paroubek redakci CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nekulovi se nelíbí ceny cukru a vajec. Na supermarkety poštval ministr kontrolory

Na akci nemají chybět ani komunisté či zástupci občanské iniciativy Ne základnám, která v minulosti odmítala americké základny na území České republiky. Proti již neaktuálnímu tématu ale nevystoupí – v úterý odpoledne má jedna z představitelek promluvit k pozdějším odchodům do penze. Účast přislíbili také bývalí funkcionáři ČSSD, jako je někdejší hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek nebo exministr průmyslu Milan Urban.

Vrabel? Udělali z něj bubáka, míní Paroubek

Paroubek se před několika měsíci objevil na dvou protivládních demonstracích, kde kromě dalších neparlamentních politických stran a hnutí promluvily také tváře české dezinformační scény. Jmenovitě se před davy ukázal například exekucemi zatížený Ladislav Vrabel, který během covidu šířil nepravdy související s očkováním proti koronaviru a nyní zabředl také do protiukrajinské rétoriky.

Na dotaz reportéra CNN Prima NEWS, zda účast na těchto demonstracích nebyla s odstupem času chyba, Paroubek odpověděl, že ne. „Já mluvím jenom pravdu. Nevím, proč by mi to mělo uškodit. Kromě toho si nemyslím, že to, co jsem slyšel na těchto dvou demonstracích, byly dezinformace. Vrabel? Udělali z něj bubáka,“ sdělil.

Comeback Maláčové či Haška

Někdejší předseda vlády za ČSSD má se spolkem Nespokojení velké plány. V září by z něj chtěl vytvořit politické hnutí, spojit se s dalšími levicovými subjekty a o rok později zabojovat se společnou kandidátkou o lukrativní křesla v Evropském parlamentu.

Podle svých slov by si Paroubek dokázal představit, že by pod jeho křídly kandidovala dosavadní komunistická europoslankyně Kateřina Konečná, exministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) či výše zmíněný sociálnědemokratický hejtman Michal Hašek.

„V těchto volbách kandidovat nebudu. Jsem ale přesvědčen, že dokážeme získat dva nebo tři mandáty. To je realistické,“ podotkl k vlastním ambicím.

Neúspěšný návrat do ČSSD či boj o senátní křeslo

Paroubek byl dlouholetým členem ČSSD, pod jeho vedením strana vyhrála krajské a senátní volby v roce 2008 a volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010. V těch sociální demokracie navzdory volebnímu vítězství nezískala dostatečný počet mandátů na sestavení vlády a Paroubek rezignoval na předsednickou funkci. V roce 2011 ze strany vystoupil a následně založil politickou stranu Národní socialisté – levice 21 (NS-LEV 21), se kterou se několikrát pokoušel uspět ve volbách.

V čele LEV 21 skončil na podzim 2014 a o dva roky později z ní zcela odešel. V roce 2017 se Paroubek pokoušel o návrat do ČSSD, ale neúspěšně. Jeho návrat si nepřál mimo jiné tehdejší předseda strany Bohuslav Sobotka.

Paroubek po neúspěchu u ČSSD v roce 2018 kandidoval jako nezávislý do Senátu v obvodu Ostrava-město, a to s podporou ostravských sociálních demokratů i tehdejšího předsedy strany Jana Hamáčka. Ani v tomto případě ale neuspěl.

Tagy: